UBS ще купи Credit Suisse само за $ 3,2 милиарда

UBS ще купи Credit Suisse само за $ 3,2 милиарда Снимка: sivtelegram.media

Най-голямата швейцарска банка се съгласи на сделката, при цена, която е над три пъти повече от договореното вчера сутринта, но 2,5 пъти по-малко от капитализацията на Credit Suisse при затварянето на търговията в петък, ($ 8 милиарда).

Швейцарските власти обявиха поглъщането в неделя вечерта. По време на преговорите UBS се съгласи да увеличи цената, като в крайна сметка регулаторите обявиха, че сделката ще се осъществи при цена от CHF 0,76 за акция на Credit Suisse. 

Швейцарската национална банка се съгласи да предостави на UBS $ 100 милиарда, за да осигури на банката достатъчна ликвидност, докато тя интегрира бизнеса на своя конкурент. 

Според източници на Financial Times, представители на двете банки не са имали много контакти по време на преговорите, а условията на сделката са формулирани главно от представители на Швейцарската централната банка и финансовия регулатор FINMA. Федералният резерв на САЩ (и двете банки работят на американския пазар) се съгласи с поглъщането.

Условията му означават, че акционерите на Credit Suisse всъщност ще загубят по-голямата част от своите инвестиции. Сред тях е Saudi National Bank, която купи 9,9% дял в Credit Suisse миналия октомври за $ 1,5 милиарда. 

Президентът на Европейската централна банка г-жа Кристин Лагард приветства "бързите действия" на швейцарските власти и каза: „Те са инструмент за възстановяване на редовните пазарни условия и осигуряване на финансова стабилност. Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции“.

Интересното е, че през 2008 г. швейцарските власти трябваше да спасяват UBS, докато Credit Suisse сама преодоля кризата и за известно време беше в по-добра позиция от своя конкурент, не на последно място заради успешното представяне на отдела ѝ за управление на богатство. 

Миналата пролет Credit Suisse управляваше около $ 33 милиарда долара на богати руснаци, голяма част от които бяха замразени заради санкциите срещу Русия. Така че, цената, на която UBS придоби своя конкурент, е около 10 пъти по-малка от руските активи в него. В резултат на сделката общите активи под управлението на UBS възлизат на $ 5 трилиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: