Италия ще забрани изкуственото месо

Италия ще забрани изкуственото месо Снимка: the-scientist.com

Италианското правителство подкрепи законопрект за забрана на синтетични храни, включително отглеждано в лаборатория месо.

Както изтъкна министърът на замеделието и продоволствието Франческо Лолобриджида, мярката се предприема от съображения за запазване на културните традиции на Италия по отношение на храненето, както и като израз на грижа за здравето на италианските граждани, отбелязва fanpage.it. Той припомни също, че т. нар. „средиземноморска диета”, която от векове практикуват жителите на апенинския полуостров, е всепризната форма на здравословно хранене и е част от световното културно наследство.

Новината зарадва фермерската общност, която положи немалко усилия в подготовката на законодателството. През последните месеци Coldiretti и други селскостопански сдружения събраха половин милион подписа, призовавайки за защита на „естествената храна срещу синтетичните заместители“. Сред подписалите е и министър-председателят Джорджа Мелони.

„Можем само да отпразнуваме с нашите фермери мярката, която ги поставя в авангарда не само в защитата на нашите отлични постижения, но също и в защитата на потребителите“, каза Мелони на флашмоб, организиран от Coldiretti пред офиса ѝ в Рим.

Законопроектът, одобрен от италианското правителство във вторник, е насочен към забраната на синтетични месни продукти, отгледани от животински клетки в лабораторни условия. Новото законодателство обобщава поредица правителствени постановления като например забраната да се използва брашно от насекоми (щурци или скакалци) в производството на пица или паста. Ако законодателството влезе в сила, нарушението му предвижда глоби до € 60 000. 

През 2020 г. Сингапур одобри използването на лабораторно пилешко месо за производството на пилешки хапки. Миналия ноември и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ разреши консумацията на клетъчно култивирано пилешко месо. 

USDA Seeks Comments on Lab-Grown Meat Labeling - Food Industry Executive
Изкуственото месо се предлага с ясна маркировка, снимка - foodindustryexecutive.com

Въпреки че в много европейски страни подобни продукти се предлагат (със съответната маркировка), ЕС не е предприел подобно законодателство. Но според Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) методът „може да се счита за обещаващо и иновативно решение“. Това означава, че когато ЕС разреши такива производства, Италия няма да може да забрани продажбата на синтетично месо, произведено в рамките на Евросъюза, заради правилото за свободното движение на стоки и услуги.

За разлика от фермерската общност, климатичните активисти са разочаровани, защото смятат, че лабораторното месо ще ограничи животновъдството и неговия сериозен дял в отделянето на парникови газове, които са основна причина за глобалното затопляне. От своя страна, Международната организация за защита на животните (Oipa) подчерта, че произведеното в лаборатория месо, макар и да идва от животински клетки, е „етична алтернатива“, която допринася за хуманното отношение към животните, устойчивостта на околната среда и безопасността на храните.

Но пред в. Il Sole 24 Ore, от сдружението на млечната индустрия Assolatte контрираха, посочвайки един любопитен парадокс: под един и същи претекст - опазване на околната среда - животновъдите са приканени да инвестират в екологични практики, докато в същото време „безскрупулни инвеститори рекламират продукти, които са „всичко друго, но не и природосъобразни”. Противоречието се засилва и от все по-разрастващия се в световен мащаб спор дали лабораторно отгледаните животински продукти изобщо трябва да се наричат "месо".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: