Автогигант няма намерение да отстъпи пред еколозите

Автогигант няма намерение да отстъпи пред еколозите Снимка: скрийншот Youtube

Ръководството на Daimler не вижда причина да се поддава на исканията на две екологични организации

Greenpeace и Deutsche Umwelthilfe призоваха в петък многонационалната компания със седалище в Щутгарт да "спре" продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г.

В допълнение към Daimler, адвокати на екологични организации заплашиха да съдят BMW и Volkswagen, съобщи Euronews.

Наред с други неща, ние изискваме автомобилните концерни да се откажат от двигателите с вътрешно горене до 2030 г., а най -голямата германска компания Wintershall да прекрати разработването на нови петролни и газови находища не по -късно от 2026 г.“, заяви Матиас Валтер, говорител на Deutsche Umwelthilfe (германската екологична организация).

"Даваме на компаниите достатъчно време: например VW има срок до края на октомври да отговори дали са готови да тръгнат по този път. Вярваме, че сериозна дискусия може и трябва да се проведе. Ако не бъде прието изявление, което ни удовлетворява, ще заведем дело “, добавя Рода Верхеен, адвокат на ищците от Greenpeace.

Адвокатите на Greenpeace и Deutsche Umwelthilfe искат да получат правни задължения от автомобилните производители да не пускат на пазара конвенционални автомобили с бензин. 

По -рано тази година същите адвокати заведоха успешно съдебно дело срещу германското правителство, принуждавайки го да коригира плановете си за намаляване на емисиите от CO2.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: