Toyota потвърди титлата си на най-продаваната автомобилна марка в света

Toyota потвърди титлата си на най-продаваната автомобилна марка в света

Според компанията, Toyota Motor Corp е продала 10,5 милиона автомобила през 2022 г., защитавайки титлата си на най-продаван автомобилен производител в света за трета поредна година

Глобалните продажби на групата, включително подразделението за камиони Hino Motors и производителя на компактни автомобили Daihatsu, паднаха с 0,1%, тъй като рекордните продажби в чужбина от 8,6 милиона помогнаха да се компенсира спадът от 9,6% на вътрешните продажби до 1,9 милиона.

Заемащият второ място съперник Volkswagen Group по-рано този месец отчете най-ниските си продажби от повече от десетилетие, 8,3 милиона автомобила, тъй като блокирането на Китай заради COVID-19 и войната в Украйна преобърнаха веригите за доставки.

Въпреки че някои ограничения върху доставката на чипове засегнаха Toyota, японският автомобилен производител заяви, че търсенето нараства в Азия и увеличаването на производствения капацитет и оптимизацията в Азия и Северна Америка му помогнаха да увеличи глобалното производство с 5% през 2022 г.

През ноември Toyota преразгледа производствената си прогноза за текущата фискална година до края на март до 9,2 милиона автомобила от 9,7 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: