Кисинджър: Втората студена война ще бъде по-опасна от първата

Кисинджър: Втората студена война ще бъде по-опасна от първата

Бившият държавен секретар на САЩ Кисинджър призова да не се чака, докато Китай се "уестърнизира" и нарече Пекин противник на Вашингтон

Той отбеляза, че страните имат съпоставими икономически ресурси, което не е било така през първата студена война.

 Според него втората студена война може да започне между Китай и САЩ, които имат съпоставими икономически ресурси. Той отбеляза, че това не е било така по време на първата Студена война.

По негово мнение Пекин и Вашингтон вече са противници и не си струва "да чакаме КНР да придобие западно мислене".

 През септември 2022 г. Ван И, ръководител на офиса на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, отбеляза на среща с Кисинджър, че началото на „нова студена война“ между Пекин и Вашингтон ще бъде катастрофа за целия свят.

„Съединените щати трябва да се върнат към рационална и прагматична политика спрямо Китай“, подчерта Ван И, добавяйки, че Вашингтон гледа на Пекин като на свой основен конкурент и дългосрочно предизвикателство поради погрешни схващания.

Миналия юли Кисинджър предупреди президента на САЩ Джо Байдън срещу продължаваща конфронтация с Китай. Геополитиката днес изисква „никсонова гъвкавост“, за да се  намали напрежението, каза той.

По-рано бившият държавен секретар на САЩ каза, че нарастването на враждебността между САЩ и Китай заплашва да доведе до глобална „катастрофа, сравнима с Първата световна война“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: