Кисинджър заяви, че САЩ са на ръба на война с Русия и Китай

Кисинджър заяви, че САЩ са на ръба на война с Русия и Китай Снимка: https://pixabay.com/

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви пред Wall Street Journal, че Вашингтон е отхвърлил традиционната дипломация и в отсъствието на велик лидер е повел света към бездната на войната заради Украйна и Тайван

„Ние сме на прага на война с Русия и Китай по въпроси, които сме създали частично, без никаква представа как ще свърши или накъде трябва да доведе“, обясни Кисинджър в интервю (цитирано от Shafaq News).

Бившият държавен секретар, сега на 99 години, разработи подробно ролята на Запада в конфликта в Украйна в неотдавнашна книга за видни следвоенни лидери. Той описа решението на Русия да изпрати войски в страната през февруари като мотивирано от собствената й сигурност, тъй като присъединяването на Украйна към НАТО ще премести оръжията на алианса в рамките на 300 мили (480 км) от Москва.

Дипломатите в Киев и Вашингтон трябваше да балансират тези опасения, пише Хенри Кисинджър, описвайки настоящия конфликт в Украйна като „резултат от провален стратегически диалог“. В интервю за WSJ месец след публикуването на книгата, г-н Кисинджър настоя, че Западът е трябвало да вземе сериозно исканията за сигурност на руския президент Владимир Путин, а бившият държавен секретар също така отказа да предположи, че Украйна един ден ще бъде приета в НАТО.

Хенри Кисинджър беше съветник по националната сигурност на САЩ (1969–1975) и държавен секретар (1973–1977).

Той е и носител на Нобелова награда за мир (1973).

По материали и на kommersant.ru

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: