Как САЩ унищожиха последното химическо оръжие от времето на Студената война

Как САЩ унищожиха последното химическо оръжие от времето на Студената война Снимка: https://pixabay.com/

Имаше два начина

След повече от три десетилетия САЩ унищожиха всичките си запаси от химическо оръжие, които възлизаха на 30 хиляди тона смъртоносни химически вещества, съобщи New Atlas.

Тези заапси бяха натрупани по време на Студената война като средство за възпиране, но също така представляваха и значителна опасност за гражданите на страната поради опасния си характер.

Процесът на унищожаване започна през 1990 г. и завърши на 7 юли 2023 г. с унищожаването на последната ракета, пълна със зарин и други отровни вещества, в армейския склад Блу Грас в щата Кентъки.

Първоначалният метод на високотемпературно изгаряне предизвика общественото безпокойство, което доведе до приемането на два алтернативни метода

Първият от тях включваше обезвреждане на боеприпасите, при което роботи-разработчици ги разглобяват и изсипват химическите вещества. След това тези вещества се смесват с гореща вода и натриев хидроксид, за да се неутрализират.

Вторият метод, известен като статична детонация, се използва в тези случаи, когато отровното вещество застива вътре в боеприпасите. Боеприпасът се подава във високотемпературна камера, в която взривното вещество се детонира, освобождавайки го за унищожаване.

След успешното унищожаване на запасите от химическо оръжие в САЩ, усилията са насочени към ликвидиране на самия завод за обезвреждане на заредените боеприпаси в Кентъки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: