„Галатасарай” влезе в Книгата на рекордите на Гинес

„Галатасарай” влезе в Книгата на рекордите на Гинес Снимка: Euronews

Рекордът на прочутия футболен клуб обаче този път не е в сферата на спорта.

Легендата на турския футбол намери начин да намали разходите си, да произвежда „зелена” енергия и да печели пари. Заедно с енергийната компания Enerjisa, „Галатасарай” монтираха 10 404 соларни панела на покрива на стадион „Али Сами Йен Спор Комплекси” и захранват спортния си дом със слънчева енергия, което им пести около € 400 000 годишно. През март соларната им система произведе рекордните за този тип съоръжения 4.2 мегавата електричество, което стана причина и за мястото на „Галатасарай” сред рекордьорите на Гинес.

Според директора на стадиона Али Челиккиран, който е електроинженер по образование, спестената енергия се равнява на потреблението на 2000 домакинства, или в дългосрочен план (25 години) – на спасяването на около 200 000 дървета. „В днешно време, иска или не, една голяма компания трябва да бъде природозащитник, защото енергията е много скъпа“, казва Челиккиран пред Euronews Green.

По договор, „Галатасарай” купува от Enerjisa цялата енергия, произведена от соларните панели. Но тъй като стадион „Али Сами Йен, с капацитет над 52 000 места, е домакин на 25 мача годишно, клубът разполага със значителен обем излишна електроенергия, която продава на общината. Така „Галатасарай” намери още един източник да подпомага издръжката си. 

Челиккиран казва, че по този начин клубът прави доста добри пари, но не би разкрил колко. Всъщност идеята да се покрие покривът на стадиона със слънчеви панели е негова. Проучването на опциите и техническите планове са отнели 9 години, докато Челиккиран срещне съмишленици в лицето на Enerjisa, които също са преценили, че слънчевите панели са жизнеспособна опция

Прибиращият се покрив на стадиона предоставя чудесно разположение, за да могат панелите да поемат слънчевата светлина и освен това е достатъчно устойчив, за да издържи теглото им. Челиккиран казва, че като директор на стадиона се е водил от желанието да си върши работата добре, но е имал и екологични съображения. 

Galatasaray set new standard in Turkish football
"Галатасарай" спечели три национални купи през 2019 г. Снимка - aa.com.tr

Договорът на „Галатасарай” с Enerjisa изтича след 9 години, след които клубът ще има пълния контрол над произвежданата зелена електроенергия и съответно – още по-добри доходи. 

Заедно с „Бешикташ”, „Фенербахче” и „Трабзонспор”, „Галатасарай” е един от четирите най-големи футболни клуба в Турция. Изключитлно популярният футболен отбор е носител на всички национални титли, но се разписва достойно и в европейския футбол, грабвайки Купата на УЕФА през 2000 г. Всеки от мачовете му посреща на стадиона средно около 25 000 зрители. Спортен клуб "Галатасарай" има и секции по лека атлетика, баскетбол, волейбол, водна топка, плуване, гребане, ветроходство, джудо, бридж, конен и автомобилен спорт.

С новия си актив „Галатасарай” се обърна към възобновяемите енергийни източници и не се поколеба да направи голяма инвестиция с отлично бъдеще – един вдъхновяващ пример,  който далеч надхвърля границите на спорта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: