Фалираха голяма американска банка само за два дни

Фалираха голяма американска банка само за два дни Снимка: news.yahoo.com

Калифорнийският департамент за финансова защита и иновации (CDFPI) е взел решение да затвори Silicon Valley Bank (SVB).

SVB, 16-та по големина банка в страната, е специализирана в стартиращи фирми и крипто компании. Този най-голям банков фалит от 2008 г. всъщност се случи за 48 часа.

Както Cash.bg писа вчера, в сряда кредитната институция обяви загуба от $ 1.8 милиарда от продажбата на ценни книжа и намерение да продаде нови акции за $ 2.25 милиарда, за да компенсира загубите. Обхванатите от паника вложители - главно технологични компании и фирми за рисков капитал - започнаха масово да теглят парите си, като само в сряда бяха изтеглени $ 42 милиарда

В четвъртък акциите на Silicon Valley Bank се сринаха, повличайки надолу други банки като Silvergate, First Republic Bank, Pac West Bancorp и Signature Bank. В петък сутринта търговията с акциите им беше спряна, а регулаторът обяви фалита на SVB.

Към 31 декември 2022 г. активите на SVB се оценяват на $ 209 млрд., а общият обем на депозитите - $ 175,4 млрд. В същото време застраховката на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) покрива влогове до $ 250 000. Повечето клиенти на SVB обаче са държали в банката суми доста над този праг, пише Financial Times. Според SVB, почти 96% от депозитите ѝ са надвишавали лимита или не са били застраховани.

Сривът на банката създаде проблеми за втората най-популярна криптовалута в света – дигиталният долар (USDC), известен още и като стейбълкойн,   чиито активи в Silicon Valley Bank се изчисляват на до $ 10 милиарда. USDC днес вече загуби повече от 10% от стойността си, което предвещава нова вълна от сривове и загуби. Припомняме, че от финансова консултантска компания с централа в Силиконовата долина определиха пред ВВС ситуацията като „дива и брутална”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: