Мъск е дарил за благотворителност акции на Tesla за близо $ 2 милиарда

Мъск е дарил за благотворителност акции на Tesla за близо $ 2 милиарда Снимка: newscientist.com

Получателят на акциите не е известен.

Дарението е описано в декларация на милиардера до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ като „добросъвестен подарък“ и показва, че акциите на стойност $ 1.95 милиарда са дарени в периода август - септември миналата година, пише ВВС. За момента магнатът не е отговорил на молбата на медията за коментар.

Мъск не за първи път дарява акции на Tesla за благотворителност. Според документацията на регулаторните органи, през 2021 г. той е дарил акции на стойност около $ 5,74 милиарда. Същата година ексцентричният милиардер написа в Twitter, че планира да дари $ 20 милиона на училища в окръг Камерън и $ 10 милиона на град Браунсвил в Тексас, САЩ за „съживяване на центъра“.

В личен план Илон Мъск, който е популярно олицетворение на неуморен работохолик, също има планове, свързани именно с това, че „работи твърде много”.

„Натоварването ми напоследък се увеличи доста. Имам твърде много работа, това е сигурно“, каза той през ноември в обръщението си към срещата на върха на G 20 в Бали и поясни, че „жонглира” с отговорностите си като изпълнителен директор на Twitter, Tesla и компания му за космически полети SpaceX, плюс подразделението ѝ за сателитен интернет Starlink и ангажиментите му в Neuralink - компанията му за медицински чипове за имплантиране. 

Освен това, само преди дни  стана ясно, че в партньорство със строителен предприемач (Lennar), Мъск започва строителството на квартал със 110 жилища върху бивша земеделска земя в извънградския район на Остин - през една улица от изграждащата се в момента нова база  на SpaceX и на по-малко от миля от мястото, където през 2021 г. той премести някои операции на своята Boring Company, чийто профил е строителство на инфраструктура и основно - скоростни тунели. 

Упрекван от Tesla, че пренебрегва работата си в автомобилостроителния гигант, като хвърля много усилия, за да „стабилизира финансово” и продуктово Twitter, Мъск вече няколко пъти намекна, че се надява до края на годината да си намери заместник в социалната платформа, която купи миналата година за $ 44 милиарда и от тогава не спира с начинанията си да я преструктурира основно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: