Българският износ за Великобритания надхвърля 1,3 млрд. лева

Българският износ за Великобритания надхвърля 1,3 млрд. лева Снимка: pikist.com

Българският износ за Великобритания достига рекордните 1,3 млрд. лева за първите единадесет месеца на 2022 г. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на отбелязването на 8-мата годишнина от създаването на Британо-българската бизнес асоциация. Той допълни, че за същия период, стокообменът между двете страни надхвърля 2,1 млрд. лева, а зад тези добри резултати стои активната работа на компаниите от двете държави.

Една четвърт от регистрираните у нас IT фирми и компании, обслужващи бизнес процеси, са от Острова“, каза Никола Стоянов. Българска технологична фирма вече няколко години успешно изгражда 4G и 5G мрежите на един от британските мобилни оператори, което е още едно доказателство, че нашите компании в сектора работят на най-високо ниво и с отлично подготвени специалисти в тази област.

След Брекзит интересът за инвестиции и бизнес в България дори се увеличава, защото страната ни осигурява достъп на компаниите от Острова до единния европейски пазар“, посочи министър Стоянов. Той коментира, че основен фокус вече е привличането на повече компании, които ще дадат добавена стойност на икономиката ни и конкурентно заплащане на заетите в тях.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: