Арестуваха трима хървати при опит да влязат в Сърбия с радиоактивен материал

Арестуваха трима хървати при опит да влязат в Сърбия с радиоактивен материал Снимка: pittas.gr

Повод за мярката са дали скенерите на граничния пункт, отчели „сериозна радиация”.

При последвалото претърсване на автомобила Аudi на хърватските граждани, в резервната гума е открита глава на радиоактивен гръмоотвод, съобщава ВВС, позовавайки се на местни медии. Сръбските служители продължават да разпитват тримата заподозрени, заловени на граничния пункт Бездан грай гр. Сомбор в събота вечер. 

Експерти от сръбския институт за ядрени изследвания във Винча са преместили главата на гръмоотвода на безопасно място. Няма подробности относно количеството радиоактивен материал или потенциалното му въздействие, но на служителите на граничния пункт е наредено да изхвърлят дрехите си и да преминат медицински преглед като превантивна мярка, съобщават сръбските медии.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), през последните няколко десетилетия по целия свят са инсталирани стотици хиляди радиоактивни гръмоотводи, заради убеждението, че увеличават шанса мълнията да удари самия гръмоотвод, а не близки цели. 

В доклад от миналата година МААЕ обяви, че "не са предоставени убедителни научни доказателства, които да демонстрират повишената ефикасност" на радиоактивните гръмоотводи, така че много страни са спрели производството им, а в други, като Гърция, специализирани екипи са започнали да премахват радиоактивните източници от вече монтирани гръмоотводи. 

Според МААЕ, радиоактивни материали се губят по-често, отколкото си мислим, като 2021 г. бележи рекорд с подобни инциденти на всеки три дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: