Какво да правите по време на гръмотевична буря, за да не пострадате от мълнии – съвети

Какво да правите по време на гръмотевична буря, за да не пострадате от мълнии – съвети Снимка: Pixabay

Всички знаем, че основната опасност при гръмотевична буря са мълниите.

Обикновено се сблъскваме с линейните мълнии, но макар и по-рядко има случаи на кълбовидни мълнии, чиято същност все още не е изяснена докрай. Общо взето малцина са си имали работа с тях, но всички изпитват страх от тяхната непредвидима природа. И с право! Учените все още спорят как се образуват кълбовидните мълнии, но тяхното поведение определено предизвиква тревога. Кълбовидните мълнии хаотично променят посоката си, могат да се движат както хоризонтално, така и вертикално. И което е най-обезпокоително – проявяват тенденцията да влизат в помещения, като се вмъкват и през най-малките отвори.

Мълниите прорязват небето за частица от секундата, но дори и това е достатъчно, за да се случи непоправимото. Затова ето няколко съвета какво да правите, за да се предпазите от тази прищявка на природата:

Основното правило е да не мърдате и да не докосвате метални предмети. Останете спокойни, доколкото е възможно, и изчакайте, докато мълнията изчезне от погледа ви.

На село или на вилата

По принцип в селските райони опасността от удар на мълния е по-голяма, защото, за разлика от големите градове, в селата няма толкова гръмоотводи.

Ако бурята ви завари на вилата, важно е да влезете вътре в къщата и да затворите прозорците, вратите, вентилационните отвори, за да се спре течението, което може да привлече така редките, но извънредно опасни кълбовидни мълнии.

Желателно е да се изключат електроуредите и мобилните телефони. Печката също не е добра идея да се пали, тъй като димът има висока електрическа проводимост и може да привлече електрически разряд към себе си. По възможност не докосвайте мокри и железни повърхности, както и контактите и електрическото оборудване, защото дори на закрито те могат да бъдат опасни!

Свалете от себе си бижутата и всички метални предмети, проверете и джобовете си, защото там може да сте сложили ключовете си.

Не излизайте на прозорците, на балкона или на покрива.

Край водоеми и в планината

Ако се окажете близо до вода по време на гръмотевична буря, е важно да помните, че светкавиците обичат водата и места с висока влажност. Следователно, ако сте на брега на езеро, река или поток, незабавно излезте от водата и се отдалечете от нея на максимално разстояние. Това е и причината да не се препоръчва да се разпъват палатки на брега.

Ако сте в лодка и не можете да стигнете до брега, опитайте се да изсушите лодката колкото е възможно повече и си сложете нещо, което да ви осигури изолация, например гумени ботуши.

По принцип е добре в планината да не се ходи при лошо време, но, разбира се, на голяма надморска височина времето може да се промени за няколко минути. Ако забележите, че скоро ще започне да вали, веднага започнете да се спускате. При силно влошаване на времето намерете безопасно място, съберете цялата си метална екипировка за катерене и я спуснете по въжето поне на 30 метра под вас.

В гората

Ако гръмотевична буря ви завари в гората, високите дървета ще ви предпазят от дъжда, но затова пък има голяма вероятност да привлекат някоя мълния. Боровете, дъбовете и тополите са едни от най-опасните в тази ситуация.

Затова по време на гръмотевична буря в гората можете да се скриете само под ниски дървета или храсталаци. Но също така трябва да се скриете правилно – в поза на ембрион, като обвиете главата си с ръце и свиете краката си в коленете.

Важен момент! Ако видите наблизо дърво, което вече е удряно от мълния, бягайте колкото се може по-далеч от него – тази зона е потенциално опасна, тъй като тук почвата има висока електропроводимост.

В полето

Това е една от най-опасните ситуации  (заедно с това да сте във водата), защото по средата на голо поле вие сте единственото, което привлича мълниите.  Не се приближавайте до самотни обекти на по-малко от 200 метра; намерете ниско място, например дупка или канавка, но никога локва; седнете възможно най-ниско отново в положение на ембрион.

Какво никога не трябва да се прави на открито:

— Да застанете под самотно растящо дърво, близо до купа сено, стълб, електропроводи или каквато и да е метална конструкция (и още повече да ги докосвате!);

— Да сте близо до мрежести огради;

— Да се качите на хълм;

— Да се движите или да стоите прави.

Малко изчисления

Можете да преброите времето между проблясъка на светкавицата и грохота, за да разберете колко близо е тя:

— три секунди са равни на 1000 метра;

— две секунди - на 600 метра;

— една секунда са 300 метра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: