Tesla намали цените на най-скъпите си модели

Tesla намали цените на най-скъпите си модели Снимка: tomsguide.com

Промяната засяга пазара в САЩ и е продължение на политиката на главния изпълнителен директор Илън Мъск, който само преди дни отчете, че последните намаления на други модели са стимулирали търсенето.

"Желанието хората да притежават Tesla е изключително високо. Ограничаващият фактор е способността им да плащат за Tesla", каза Мъск миналата седмица на традиционния ден на инвеститора в компанията.

Това е пета по ред корекция на цените в Tesla от началото на годината, съобщава Reuters и посочва намаленията - 4% за Model S и 9% за по-скъпия Model X. През януари Tesla намали цените на колите си на всички свои пазари, предлагайки отстъпки до 20%, което много анализатори приеха като начало на ценова война, обявена от лидера на пазара на електромобили. Оттогава Мъск коригира цените с темпове, които надхвърлят традициите на индустрията. 

Model S и Model X заемат около 4% от глобалните доставки на Tesla за 2022 г. Според уебсайта на марката, цената на Model S пада с $5 000, така че базовата му версия може да се купи за $89 990. Вариантите на Model X поевтиняват с $10 000, достигайки за различните версии цени от $99 990 до $109 990.

Според данни на S&P Global Market Intelligence, през февруари акциите на Tesla са се покачили с 18,8%. Миналата година марката отбеляза няколко рекордни постижения, в т.ч. най-високите си тримесечни приходи и $ 7,6 милиарда свободен паричен поток, като същевременно произведе за годината рекордните 1.31 милиона  превозни средства. 

Друга причина за поскъпването на акции вероятно е новината, че през четвъртото тримесечие на 2022 г., хедж фондът на Джордж Сорос - Soros Fund Management - увеличи значително дяла си в Tesla. Подобен ход със сигурност вдъхва доверие на инвеститорите, тъй като Сорос е известен като разумен инвеститор, който не пропуска добра сделка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: