САЩ могат да станат причина за нова пандемия: но не от коронавирус

САЩ могат да станат причина за нова пандемия: но не от коронавирус Снимка: ferra.ru

А от морбили

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) издадоха предупреждение за лекарите и здравните специалисти за необходимостта да бъдат нащрек. Причината е, че човек с потвърдена диагноза от морбили е присъствал на масово събитие в Кентъки – около 20 000 души биха могли да се заразят с един от най-заразните вируси на планетата, съобщава Ars Technica.

Случаят на морбили е потвърден при неваксинирано лице (в Кентъки е фиксирано едно от най-ниските нива на ваксинация сред децата в предучилищна възраст в страната), което наскоро е пътувало извън страната, преди да вземе участие в мероприятието.

CDC отбелязва, че хората с морбили са заразни четири дни преди появата на характерния обрив. Здравните врасти на щата заявиха, че човекът е бил в заразната си форма, докато е присъствал на събитието.

Ако инфекцията излезе извън контрол, това може да доведе до избухване на епидемия, предупреждават специалистите. Вирусът се разпространява чрез директен контакт и по въздуха, където той може да се запази до два часа, след като заразеното лице напусне помещението.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ до 90% от неваксинираните хора, изложени на вируса, могат да се заразят. Местните, щатските и федералните здравни власти настояват за доброволна карантина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: