Към 2035 г. повече от половината от населението на света ще страда от затлъстяване

Към 2035 г. повече от половината от населението на света ще страда от затлъстяване

Световната федерация за борба със затлъстяването прогнозира, че след 12 години 51% от хората по света, или повече от 4 милиарда души, ще бъдат със затлъстяване или наднормено тегло

Това се посочва в отчета на организацията за 2023 г.

Според данните,  до 2035 г. повече от половината от световното население ще бъде с наднормено тегло или затлъстяване, ако не се предприемат сериозни действия.

Наблюдава се, че нивата на затлъстяване нарастват особено бързо сред децата и в страните с ниски доходи.

Описвайки данните като „ясно предупреждение“, Луиз Баур, президент на Световната федерация по затлъстяването, каза, че политиците трябва да действат сега, за да предотвратят влошаването на ситуацията.

„Особено тревожно е да се види, че процентът на затлъстяването нараства най-бързо сред децата и юношите. 
Правителствата и политиците по света трябва да направят всичко възможно, за да избегнат прехвърлянето на медицински, социални и икономически разходи върху по-младото поколение“, казва Баур.


Според организацията, детското затлъстяване може да се удвои спрямо нивата от 2020 г. до 208 милиона момчета и 175 милиона момичета до 2035 г.

Отбелязва се също, че почти всички страни, за които се очаква да изпитат най-голямо увеличение на затлъстяването през следващите години, са страни с ниски или средни доходи в Азия и Африка.

Данните ще бъдат представени на политиците и държавите-членки на ООН следващата седмица.

Федерацията призовава политиците да се фокусират върху социалните, екологичните и биологичните фактори, които причиняват затлъстяването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: