Дръзко бягство от затвора разрази лют скандал в Италия

Дръзко бягство от затвора разрази лют скандал в Италия Снимка: Italy 24 News

Италиански мафиотски бос се е спуснал с въже от чаршафи през прозореца на килия „с максимална сигурност”.

Бягството на 40-годишния Марко Радуано от затвора Badu’e Carros в Сардиния остава незабелязано цели два часа, тъй като според New York Post, по време на инцидента в залата за наблюдение не е имало персонал, така че никой не е забелязал кадрите от охранителните камери. 

Видеозаписите сякаш показват сцена от евтин криминален филм, в която се вижда как облеченият в анцуг прочут бос на мафиотския клан Sacra Corona Unita от Южна Италия се спуска по каменната стена с помощта на импровизираното въже от чаршафи, скача на тревата и напуска с тичане периметъра на затвора, изчезвайки в посока на малкия крайбрежен град Нуоро.

„Това дръзко бягство от един от най-сигурните затвори в Италия се дължи на недостиг на персонал“, казва пред Il Messaggero профсъюзният лидер Джовани Вила. Изданието посочва, че бюджетните съкращения са довели до наличието на едва 50 надзиратели, натоварени да наблюдават 180 затворници, сред които са едни от най-известните италиански мафиоти и убийци.

Твърди се, че Радуано е бил примерен затворник, който осигурявайки си работа в библиотеката. е успял да проучи графиците на пазачите и патрулиращите и да определи най-подходящото време за бягството си.

Престъпният бос ръководи мафиотска групировка, станала известна с жестоката разправа с жертвите си, тъй като преди да ги разстреля, разбива черепите им с чук, за да лиши семействата им от традиционното погребение в открит ковчег. 

Бягството на Радуано съвпадна с празник с фойерверки в родния му град Виесте, което накара местния кмет да направи изявление, че градското тържество няма връзка с бягството от затвора. В същото време италианските медии масово показват възмущението на гражданите и организират мащабни анализи на състоянието на правоохранителната система в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: