Беларуската опозиция пое отговорност за атаката срещу военна авиобаза до Минск

Беларуската опозиция пое отговорност за атаката срещу военна авиобаза до Минск Снимка: testpilot.ru

Двата взрива на военно летище Мачулищи вчера са повредили необратимо руски разузнавателен военен самолет за ранно предупреждение Бериев А-50 У.

На фона на засиленото сътрудничество между Минск и Москва, лидерът на беларуската антиправителствена организация BYPOL Александър Азаров (в изгнание) обяви, че атаката е дело на беларуската опозиция и е била насочена конкретно към обезвреждането на Бериев А-50 У, който в началото на януари се е върнал в Беларус след кратък престой в Русия. 

Според съобщение на Азаров в Telegram, нападението е било подготвяно дълго, а тези, които са го осъществили, вече са изведени в чужбина. Ударите са били нанесени с дронове, разрушавайки предната и централната част на самолета, радарната система и антените. 

Съветник на Александър Азаров каза пред BBC News, че „креативната и сложна” атака е била подпомогната от „местни жители и военни", проявили изключителна смелост в ситуацията на „пълен терор“, който царив Беларус. ВВС посочва, че за момента не може да потвърди достоверността на твърденията. 

BYPOL е опозиционна организация на бивши служители в правоохранителните органи на Беларус. Членовете ѝ не признават легитимността на беларуския президент Александър Лукашенко и са против политиката му. За BYPOL легитимно избраният президент на Беларус е Светлана Тихановская, по настоящем също в изгнание. През август 2022 г. върховният съд на Беларус обяви организацията за терористична. BYPOL поддържа канали в YouTube и Telegram.

Смята се, че Русия разполага с общо 7 модернизирани самолета Бериев А-50 У. Функциите му включват откриване и определяне на въздушни, морски и сухоземни цели за атака, фиксиране на позициите на противовъздушната отбрана (ПВО) и съпровождане на ракетоносители МиГ 31-К – дейности, които Бериев А-50 У е изпълнявал многократно при ракетните атаки на Русия срещу Украйна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: