Италианските компании са в топ 4 на чуждестранните инвеститори у нас

Италианските компании са в топ 4 на чуждестранните инвеститори у нас Снимка: Миинстерство на икономиката и индустрията

Италия е третият по големина търговски партньор на страната по отношение на износа и петият най-голям вносител у нас

Преките чуждестранни инвестиции от Италия са на стойност от над 2.9 млрд. евро, което прави страната четвъртият най-голям инвеститор у нас. По предварителни данни на БНБ, само за 2022 г. италианските инвестиции са в размер на почти 200 млн. евро. Това стана ясно по време на среща от формат „закуска с инвеститори“ на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на италианския бизнес в България, която се проведе днес.

„Италия е третият по големина търговски партньор на страната по отношение на износа и петият най-голям вносител у нас“, подчерта министър Стоянов. 

През първите единадесет месеца на 2022 г. стокообменът между България и Италия е на стойност 6.3 млрд. евро и нараства с близо 35%. Българският износ е в размер на 3.4 млрд. евро и се увеличава с 41.4%.

Икономическият министър посочи, че в България има около 13 000 италиански фирми.

По време на срещата бяха коментирани отраслите с най-голям потенциал за задълбочаване на сътрудничеството. Секторите, в които са съсредоточени компании от Италия у нас са енергетика, туризъм, банкови и застрахователни услуги, транспорт, селско стопанство, търговия и обработка на стоки и др. 

Представителите на бизнеса поставиха въпроси, свързани с набирането на работна ръка, подпомагане на предприятията, развитие на индустриалните зони в страната и др., съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и индустрията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: