Европейската комисия подготвя план Б за живот без руски газ

Европейската комисия подготвя план Б за живот без руски  газ Снимка: https://pixabay.com/

Вестник Financial Times разказа за плановете на ЕС в случай на пълно спиране на доставките на руски газ

Европейската комисия подготвя план за действие в случай, че вносът на руски газ за страните от блока бъде напълно спрян. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на думите на еврокомисаря по енергетика Кадри Симсън.

„Ние сме изправени пред ситуация, в която всяка държава-членка на ЕС може да бъде следващата [с прекъснати доставки]“, каза европейският комисар. Газпром вече прекъсна доставките на газ за Полша, България и Финландия заради отказа им да преминат към рубли.

Източници на изданието, запознати с разработените от Европейската комисия планове, отбелязват, че става дума за нормиране на доставките на газ на промишлените предприятия, които представляват 27% от потреблението, в полза на домакинствата.

Симсън обясни, че ЕС се опитва да натрупа колкото е възможно повече газ и да замени доставките от Русия колкото е възможно повече. Тази година ЕС получи рекордни количества втечнен природен газ, което позволи да започне попълването на подземните резервоари: до 25 май те бяха напълнени до 44%,  в сравнение с 36% година по-рано.

Европейският комисар нарече "осъществима" замяната на две трети от вноса на руски газ с алтернативни доставки. Преди началото на инвазията в Украйна,  на Русия се падаха 40% от газа, доставян за ЕС. Сега този дял е намалял до 26%, а ЕС си е поставил за цел да намали тази цифра до 13% до края на годината, каза Симсън.

Тя добави още, че Брюксел очаква повече газ от САЩ и Норвегия и води преговори с нови доставчици.

"Работим с Египет и Израел и се надяваме да постигнем двустранни споразумения с тях до лятото. Планираме да възобновим енергийния си диалог с Алжир", каза Симсън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: