Кои държави се грижат най-добре за децата

Кои държави се грижат най-добре за децата Снимка: pixabay.com

Сред множеството класации на страните по качество на живот, UNICEF поставя като основен критерий благосъстоянието на децата, пише BBC Travel.

Япония, например, е на първото място по детско физическо здраве и на второ по благоприятна за децата среда – зелени площи и безопасно движение. Важни фактори са най-ниският в света процент деца със затлъстяване, ниската детска смъртност и изключително ниските нива на замърсяване на въздуха и водата. 

Империята на изгряващото слънце предлага една от най-добрите образователни системи в света, а децата ходят на училище сами още от 6-годишна възраст, дори в Токио – защото е безопасно. Освен това, страната предоставя щедри права за платен родителски отпуск, като все повече мотивира и бащите да го ползват. Много японки учат висше образование с идеята не само да градят кариера, но и защото „умните майки възпитават умни деца”.

Снимка на Sasin Tipchai от Pixabay

В класацията на UNICEF Естония е високо оценена заради чистата околна среда, чист въздух и вода, малко шумово замърсяване и ниска употреба на пестициди. Градските зелени площи в Естония са много повече, отколкото например в САЩ, Канада, Австралия и Обединеното кралство и са пълни с всевъзможни уреди за спорт и игра. По недоносени бебета Естония е с втория най-нисък процент в света, което обикновено е добър показател за качеството на пренаталните грижи.

Едно от най-големите предимства обаче е образователната система на Естония: естонските децата показват по-добри умения по математика, природни науки, компютърна и обща грамотност, постигнати и чрез обучение, проведено под формата на игра. Скорошен доклад на ОИСР установи също, че в сравнение с децата в САЩ и Англия, едно средностатистическо петгодишно естонско дете е с по-добри социално-емоционални умения, включително при общуването с други деца и идентифицирането на емоциите, самоконтрол, пъргав ум, добра работна памет и овладяване на импулсивните действия. 

Естония е една от най-щедрите страни към родителите, предлагайки 100 дни платен отпуск по майчинство, както и 30 дни платен отпуск по бащинство, последван от 475 дни платен родителски отпуск, които трябва да бъдат използвани до тригодишната възраст на детето. До 60 от тези дни и двамата родители могат да останат вкъщи едновременно. Всеки родител получава и 10 работни дни платен отпуск за отглеждане на дете до 14 години и това важи както за естонските граждани, така и за временно пребиваващи в Естония чужденци.

В класацията на UNICEF Испания е на първо място по благоприятна за децата околна среда, с особено ниски нива на детски заболявания, причинени от замърсяване на въздуха или водата. Страната се нарежда на трето място по психическо благополучие на децата и на четвърто по основни академични и социални умения. Процентът на самоубийства сред подрастващите е един от най-ниските в богатите страни, под една трета от броя на тези случаи в САЩ, Канада, Австралия или Нова Зеландия.

В Испания е напълно приемливо родителите да се разхождат с децата си в полунощ, или да ги водят навсякъде със себе си, включително в ресторанти и барове, защото никой не се дразни, ако вдигат шум. 

И майките, и бащите в Испания получават по 16 седмици 100% платен отпуск, включително за работещите на свободна практика. След него майката може да вземе до три години неплатен отпуск или да работи на намалено работно време при пълно заплащане. Тези опции са достъпни за всеки законно пребиваващ, регистриран в испанската система за социално осигуряване с платени здравни осигуровки за най-малко 180 дни през последните седем години. 

В най-новия отчет на UNICEF, Финландия има особено висок резултат в две категории – номер едно в „Света за детето“ (околна среда, качество на въздуха и водата), и номер две по критерия „светът около детето“ (училища, зелени площи, безопасен трафик). Финландските деца показват едни от най-добрите резултати по математика, а родителите им – по критерия за добри отношения с училището. 

Смъртността на децата на възраст от 5 до 14 години е една от най-ниските в света, по-малко от половината от тази в САЩ. Платеният отпуск по майчинство е осем седмици, плюс още 14 месеца платен родителски отпуск, който трябва да се раздели между двамата родители, и допълнителен отпуск за отглеждане на дете до три години. От това законодателство могат да се възполват всички законно пребиваващи във Финландия, ако са били здравноосигурени най-малко 180 дни преди раждането на детето във Финландия или в държава от ЕС. 

Финландия има най-много градски зелени площи на човек от всяка богата страна, при това финландските паркове са по-скоро нещо като поддържана дива гора – отлично средство срещу тревожност и депресия в условията на „белите” зимни нощи, но и на 22-часовия слънчев ден през лятото.

В списъка наUNICEF Нидерландия е номер три по социални и общи умения на децата и номер едно по детско психическо здраве. За разлика от САЩ например, където учат децата, че трябва да бъдат изключителни, в Нидерландия казват: „Просто бъдете нормални, това вече е достатъчно рядко”. Социализацията се смята за много важно умение, затова в Нидерландия навсякъде има различни групи по интереси, клубове и масови обществени дейности.

В Нидерландия платеният отпуск по майчинство е задължителен и предвижда най-малко 16 седмици, плюс до шест седмици платен отпуск по бащинство, плюс неплатен родителски отпуск, който може да бъде взет, докато детето навърши осем години и е достъпен за всеки, който живее и работи законно в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: