Екзекуцията като развлечение

Екзекуцията като развлечение Снимка: mensjournal.com

„Момчетата се забавляват”, коментира Евгений Пригожин, съоснователят на частната военна компания Wagner, по повод клип в Telegram-канала Grey zone, на който се вижда как бивш затворник, вербуван да се бие в Украйна, е екзекутиран от „своите” с удар в главата с чук.

Твърди се, че на кадрите е 44-годишният Дмитрий Якушченко от Крим, излежавал 19-годишна присъда за грабеж и убийство, преди да бъде вербуван за боец в ЧВК Wagner и изпратен на война в Украйна. Четири дни след практиката си на войник, той се е предал в украински плен и в интервю казва, че поначало е планирал бягство. 

Не е ясно как точно Якушченко се е оказал обратно в ЧВК Wagner. Според Grey zone, който канал се свързва с ЧВК Wagner, дезертьорът е бил нападнат в Днипро, след което се е озовал в мазе, където е записана екзекуцията му. Някои медии твърдят, че Якушченко се вижда на видео на руското Министерство на отбраната и в репортаж на RT с размяна на пленници на 1 декември. 

Омбудсманът по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова днес заяви, че ще се обърне към Следствения комитет за проверка на автентичността на видеото с екзекуцията, уточнявайки че извънсъдебните екзекуции са недопустими, съобщава в Telegram-канала си проправителственият медиен холдинг РБК. 

По-късно пресслужбата на Пригожин публикува видео с Якушченко, но жив. Не се знае кога точно са заснети кадрите, но на тях той твърди, че ЧВК Wagner са му простили за глупостите, които е наговорил, само за да оцелее в украински плен. Завръщайки се от там обече е донесъл „ценна информация, която спаси живота на много момчета, така че ми беше простено, за което съм много благодарен”.

Междувременно, стана ясно, че вече не се намират затворници, склонни да си върнат свободата срещу участие във войната в Украйна, така че близкият съратник на Владимир Путин, Евгений Пригожин е спрял набирането им. Говори се, че с това се е заело Министерството на отбраната. Момчетата се забавляват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: