Кyodo: Китай смята да утрои своите ядрени бойни глави до 2035 г.

Кyodo: Китай смята да утрои своите ядрени бойни глави до 2035 г. Снимка: https://pixabay.com/

Китайските власти разглеждат възможността за увеличаване на запасите от ядрени бойни глави до 2035 г. три пъти, до 900 единици

Това съобщи агенция Киодо, позовавайки се на свои източници. Според него това решение е взето заради обтегнатите отношения със САЩ по въпроса за Тайван.

Източниците казват, че броят на ядрените бойни глави в инвентара на Китай вероятно ще нарасне до 550 през 2027 г., когато се навършват 100 години от основаването на въоръжените сили на страната, и ще се увеличи до 900 през 2035 г.

Според китайски правителствени източници планът, разработен от Народната освободителна армия, вече е одобрен от президента Си Дзинпин, както и от началника на въоръжените сили.

През ноември 2022 г. Пентагонът публикува доклад, който предполага, че Китай планира да увеличи броя на ядрените бойни глави до 1500 до 2035 г., за да предизвика Съединените щати. Към 2020 г. Китай разполагаше с 200 ядрени бойни глави.

Китай смята Тайван за своя територия. Китайските власти непрекъснато казват, че Тайван трябва да се върне „в обятията на родината“.

Конфронтацията между САЩ и Китай заради острова ескалира, след като председателят на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван през август 2022 г.

През февруари Пентагонът забеляза китайски балон в небето над САЩ. Поради това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи посещението си в Китай.

 Китайските власти заявиха, че обектът е бил използван за метеорологични изследвания, САЩ смятат, че е изстрелян за разузнаване. На 10 февруари САЩ съобщиха за свален подобен обект и над Аляска.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: