AFAD: Земетресението в Турция е сравнимо с експлозията на 500 атомни бомби

AFAD: Земетресението в Турция е сравнимо с експлозията на 500 атомни бомби Снимка: https://pixabay.com/

Земетресенията в Турция и Сирия засегнаха огромни територии и отнеха живота на повече от 21 хиляди души

Говорител на Управлението на извънредните ситуации сравни освободената в резултат на това енергия с мощността на 500 атомни бомби.

Земетресението в югоизточна Турция е сравнимо с експлозията на 500 ядрени бомби, каза пред репортери Орхан Татар, ръководител на турското Управление на извънредните ситуации (AFAD), предава Anadolu.

„Продължителността на първото земетресение беше 65 секунди, имаше опустошителен ефект. Второто земетресение оказа опустошителен ефект за 45 секунди. Районът се тресеше силно за около две минути. Енергията, освободена от земетресение с магнитуд 7,7, е еквивалентна на енергията от 500 атомни бомби“, каза Татар.

По-рано турският геофизик Ахмет Ерджан в интервю за вестник Duvar също сравни земетресението с експлозията на стотици ядрени бомби. Според него мощни вторични трусове могат да се случат в радиус от 200 км от епицентъра през следващите две-три години.

Haber7 писа, че земетресението е освободило енергия, еквивалентна на най-голямата ядрена експлозия в света, когато СССР тества „Цар бомба“ през 1961 г., чиято мощност е 3,3 хиляди пъти по-голяма от мощността на американската бомба, хвърлена над Хирошима (58 мегатона срещу 13 килотона ) .
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: