Руското правителство поиска от големия бизнес допълнителни плащания към държавата

Руското правителство поиска от  големия бизнес допълнителни плащания към държавата Снимка: moscowtimes.ru

Целта е с еднократно плащане да бъдат събрани рекордните 200 милиарда рубли, за да се запуши дупката във федералния бюджет, всяка трета рубла от който отива за военни разходи и правоохранителните органи.

Позовавайки се на The ​​Bell (thebell.io), The Moscow Times пише, че правителството очаква рекордните данъци от Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСПП), който включва хиляди икономически и промишлени структури - от банковия сектор до военно-промишления  комплекс и услугите. 

Източници на Bloomberg казаха в началото на януари, че допълнителни данъци вероятно ще бъдат наложени на производителите на въглища и торове, чрез изплащане на по-високи дивиденти и еднократно плащане към бюджета.

Източник, запознат с въпроса, каза пред The ​​Bell, че финансовият министър Антон Силуанов и първият вицепремиер Андрей Белоусов първаночално са поискали двойно повече данъци. Според държавни финансисти, бизнесът трябва сам и бързо да реши как да оформи вземанията по данъка, тъй като Владимир Путин чака „подаръка“ до следващия конгрес на РСПП в началото на пролетта.

Шефът на РССП Александър Шохин обаче коментира, че дълго и внимателно са обсъждали идеята, но са стигнали до заключението, че е „неосъществима” и предложи да се търсят алтернативи, съобщи РБК. 

Миналата година правителството „глоби” по подобен начин "Газпром", като го осъди да плати 1,2 трилиона рубли допълнителни данъци, на фона на 20% спад в производството на природен газ и наполовина намалелия износ

Въпреки това бюджетът приключи 2022 г. с дефицит от 3,3 трилиона рубли, плюс че в края на януари Министерството на финансите отчете два пъти по-ниски приходи от петрол и газ, 44% по-малко ДДС и дефицит от 1,8 трилиона рубли.

Федералният бюджет за 2023 г. предвижда дефицит от 2,9 трилиона рубли, който би следвало да се компенсира на базата на прогнозите за поне частично възстановяване на газовите доставки за Европа и при цена на петрола $ 70 за барел. Но при сегашните цени на Urals хазната ще загуби най-малко 2,5 трилиона рубли, изчисляват икономисти.

За 2023 г. бюджетът на Русия предвижда за перо „Национална отбрана” рекордните 5 трилиона рубли. Властите възнамеряват да похарчат още 4,4 трилиона рубли за „Национална сигурност и правоприлагане“, която обхваща бюджетите на Министерството на вътрешните работи, Руската гвардия, специалните служби, Следствения комитет, прокуратурата и системата на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: