Заподозряха гръмотевичните бури като опасни за дишането

Заподозряха гръмотевичните бури като опасни за дишането Снимка: https://www.google.com

В резултат на проведено изследване американски учени от Университета в Орегон установиха, че гръмотевиците стимулират дихателните смущения и увеличават риска от обостряне на респираторни заболявания.

 

Анализирайки статистиката за хоспитализациите за период от 14 години, изследователите установиха, че в дните с гръмотевични бури броят на посещенията при лекар, свързани с проблеми с дишането, се увеличават. Това най-вече се проявява сред възрастните хора и страдащите от хронични респираторни заболявания като астма или хронична обструктивна белодробна болест, която представлява частично необратимо ограничаване на преминаването на въздушния поток в дихателните пътища.

 

Доказателства за негативното въздействие на гръмотевичните бури върху здравето са получени от огромна база с данни в различни райони на САЩ, зафиксирани от Националното управление по океански и атмосферни изследвания (NOAA) от януари 1999 г. до декември 2012 г. Данните са сравнени с информацията за спешни повиквания по програмата Medicare за здравно осигуряване на американците над 65 години.

 

Проучването показва увеличаване на броя на медицинските прегледи, свързани с респираторни проблеми в периодите на гръмотевични бури. По оценки на учените за 14 години около 52 хиляди телефонни обаждания за спешна помощ са били свързани с това атмосмосферно явление.

 

Установено е, че броят на повикванията на спешна помощ нараства още преди започване на самата буря и се връща към обичайното ниво не непосредствено след отминаване на бурята, а в рамките на 1-2 дни. Ето защо авторите предполагат, че основните причини за превръщане на гръмотевиците в допълнително изпитание за дихателната система са повишаване на температурата на въздуха и увеличаване на броя на частиците прах в атмосферата, които се наблюдават още преди проявяването на самата буря, а след преминаването й постепенно намаляват.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: