Третият по богатство на планетата загуби $ 48,5 милиарда за няколко дни

Третият по богатство на планетата загуби $ 48,5 милиарда за няколко дни Снимка: corriere.it

Капитализацията на компаниите Adani Group, собственост на индийския бизнесмен Гаутама Адани, се срина със $ 100 милиарда, съобщава Reuters.

Причината за този рязък спад е публикуваното миналата седмица разследване на американската инвестиционна компания Hindenburg Research, която установи множество измами и висока степен на задлъжнялост на Adani Group. В доклада се твърди още, че Adani Group използва широка мрежа от офшорни фирми, за да намали данъците си и същевременно – „да надуе” пазарната стойност на компаниите си. 

Със състоянието си от $ 120.6 милиарда, Адани се нареждаше по богатство само след изпълнителния директор на Louis Vuitton Moët Hennessy Бернар Арно и собственика на Tesla Илон Мъск и беше най-богатият човек в Азия, но разследването и последвалият скандал го свалиха на втора позиция в континента, след Мукеш Амбани - мениджър и основен собственик на друга индийска компания - Reliance Industries.

От Adani Group отричат всички обвинения, като отбелязват, че Hindenburg Research не е наясно с индийското законодателство и че Адани е спазил всички изисквания на местните регулатори. Така или иначе, разследването предизвика паника сред инвеститорите, което доведе до рязък спад в стойността на акциите и състоянието на Адани.

Към момента акциите на Adani Enterprises – основната компания в Adani Group, са поевтинели с 51,76%, а книжата на останалите фирми в конгломерата са загубили 10% до 35% от стойността си. Бизнесът на Адани е разнообразен, но ключовите му активи са минното дело, пристанищните услуги и производството на цимент. 

Reuters отбелязва, че скандалът е дошъл в много неподходящ момент, рискувайки изхода от множество международни преговори, които водят предприятията на Adani Group. Индийската централна банка вече изиска от банките да дадат информация за участието си в бизнеса на Adani Group, както и да докладват нивото на дълга на холдинга, който според Reuters, надхвърля $ 24.5 милиарда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: