Червеният кръст обяви, че светът не е готов за нова заплаха от епидемии

Червеният кръст обяви, че светът не е готов за нова заплаха от епидемии Снимка: https://pixabay.com/

Светът все още не е достатъчно подготвен за възможни нови епидемии

Това се твърди в доклада на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC).

„Всички страни все така не са подготвени за епидемии в бъдеще“, се отбелязва в доклада, като се правят изводи от борбата срещу пандемията от COVID-19.

Според IFRC, въпреки три години на COVID мерки, правителствата на различни държави не са в по-добра позиция от 2019 г. по отношение на отговор на епидемиологичните заплахи.

IFRC отбеляза, че страните не трябва да изключват от разглеждане перспективата да се сблъскат с „множество рискови фактори, а не само с един“: например природните бедствия стават все по-чести в света и COVID-19 се превърна в само едно от инфекциозните заболявания, с които се справя човечеството.

Федерацията също така призова страните по света да увеличат разходите за здравеопазване до 1% от своя БВП до 2025 г. Също така, в подготовка за възможни нови кризи като пандемията от COVID-19, IFRC препоръчва да се обърне внимание на проблема с неравномерния достъп до здравни услуги, да се разработят по-евтини и по-достъпни средства за борба с пандемиите и да се обърне внимание на социално-икономическите проблеми на населението.

По-рано Световната здравна организация заяви, че COVID-19 продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение и нивото на разпространението му все още е много високо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: