Региони в Испания забраняват пушенето на обществени места заради COVID

Региони в Испания забраняват пушенето на обществени места заради COVID Снимка: wikipedia.org

Испанската автономна област Галисия на практика забрани пушенето на обществени места, защото се смята, че то увеличава риска от заразяване с коронавирус. Мярката важи за места като улици, ресторанти и барове, където социалното дистанциране е трудно постижимо.

 

Северозападният испански регион е първият, който въвежда подобни мерки, след като  здравни експерти ги предложиха на местните власти. Мерките са подкрепени от изследване на здравното министерство, според което, когато издишват дима, пушачите отделят и капчици, които потенциално могат да съдържат вируса.

 

„Неограниченото пушене, когато хората са близо един до друг, без особена дистанция помежду им, крие голям риск от заразяване с коронавирус”, заяви регионалният президент Алберто Нунес Файехо на конференция в сряда (12 август), когато бе обявена новата противоепидемична мярка.

 

Ръководните органи в друг регион на Испания, Канарските острови, оповестиха, че ще наложат подобни ограничения, като забранят пушенето на обществени места. Това ще влезе в сила в петък (14 август), заедно със задължителното носене на маски на публични места.

 

Властите в още части на Испания като Мадрид, Андалусия и Валенсия също обмислят въвеждането на ограничения по отношение на тютюнопушенето.

Във Великобритания проучване сочи, че повече от милион души са спрели да бъдат активни пушачи, откакто пандемията от COVID-19 настъпи. Британското правителство предупреждава, че пушачите са с по-голям риск от развиване на по-тежки симптоми на коронавирус.

 

Лекари казват, че тези, които употребяват тютюневи изделия, са по-предразположени към респираторни инфекции, както и е по-вероятно да развият усложнения като пневмония например.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: