Специален трибунал ще съди отговорните за войната в Украйна, реши Европейският парламент

Специален трибунал ще съди отговорните за войната в Украйна, реши Европейският парламент Снимка: europarl.europa.eu

В сайта на законодателния орган се посочва, че "за" са гласували 427 евродепутати, "против" - 19, "въздържал се" - 33.

„Парламентът твърдо вярва, че създаването на специален трибунал ще изпрати много ясен сигнал както към руското общество, така и към международната общност, че президентът Путин и руското ръководство като цяло могат да бъдат осъдени за престъпната агресия в Украйна. Членовете на Европейския парламент отбелязват, че вече не е възможно Руската федерация под ръководството на Путин да се върне към нормални отношения със Запада“, се казва в резолюцията на ЕП.

Парламентаристите очакват трибуналът да бъде създаден в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност и да има правомощията да разследва не само Владимир Путин и политическото и военно ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и поддръжниците му в Беларус.

Както отбелязва DW, проблем остава имунитетът, от който се ползват Владимир Путин и Александър Лукашенко, както и фактът, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, което означава, че от този орган зависят всякакви разследвания и осъдителни действия, свързани с войната.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вече призова международната общност да лиши Русия от постоянно членство в Съвета за сигурност на ООН и да я изключи от всички международни организации. През декември в Конгреса на САЩ беше внесена резолюция, която също призовава президента Джо Байдън да извади Русия от Съвета за сигурност на ООН, за да отслаби влиянието на Москва. Така или иначе, международни анализатори смятат, че не е реалистично и законно не може да се иска изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: