Гняв в Сърбия заради руски опити за вербуване на доброволци за украинския фронт

Гняв в Сърбия заради руски опити за вербуване на доброволци за украинския фронт Снимка: aljazeera.com

Възмущението предизвика видеоклип на сръбски език, който твърди, че показва как сръбски доброволци се обучават да се бият заедно с руските войски в Украйна.

Подозренията са, че „продуцент” на видеото е руската паравоенна група наемници "Вагнер", съобщава ВВС. Сърбия често е обвинявана, че дава приоритет на дългогодишното си приятелство с Русия пред амбицията да се присъедини към ЕС. Но настроенията на Белград от последните дни показват, че картината не е толкова черно-бяла.

Въпреки сложните си взаимоотношения с Москва, сръбският президент реагира гневно по националната телевизия. „Защо вие от „Вагнер” ще призовавате някого от Сърбия, когато знаете, че това е против нашите закони?”, каза Александър Вучич и повтори, че Сърбия е неутрална по отношение на войната в Украйна.

Впоследствие той доизясни позицията на Белград по темата, като каза: „За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна и така ще остане“. Всъщност, сръбски бойци участват в руските сили в Украйна от 2014 г., но без всякакво официално одобрение, а сръбските съдилища осъдиха повече от 20 души за участие в "борби на чужди бойни фронтове".

В четвъртък белградски адвокат и антивоенни групи подадоха иск за наказателна процедура срещу руския посланик, както и срещу ръководителя на сръбската агенция за държавна сигурност и информация (BIA), за предполагаемо вербуване на сърби за групата „Вагнер”.

Нито една от основните сръбски политически партии дори не намекна, че би подкрепила нахлуването на Русия в Украйна. Всъщност Сърбия последователно гласува в подкрепа на резолюциите на ООН, осъждащи руската агресия, но не подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия.

Преди нахлуването на Русия в Украйна ЕС не показваше голям ентусиазъм за разширяване на блока към Западните Балкани, недооценявайки включително причините на Сърбия да поддържа приятелски връзки с Москва. От няколко месеца обаче ЕС е на друга позиция и го показа, като деблокира преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония, а Босна и Херцеговина получи статут на страна-кандидат. Вероятно това е и причината зад изявлението на Александър Вучич пред Bloomberg в началото на седмицата: „Знам, че ЕС е нашият път. Няма други пътища”.

Така че, ако президентът на Сърбия е чакал времето за решително сближаване с ЕС, може би моментът е настъпил, смятат политически анализатори. Вучич предупреди, че очаква „много трудни” разговори със специалните пратеници на ЕС и САЩ и каза, че през уикенда ще се обърне към сърбите, за да им каже "какво се изисква и очаква от Сърбия по отношение на Косово и санкциите срещу Русия".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: