Не хвърляйте бутилката от вода, изяжте я

Не хвърляйте бутилката от вода, изяжте я Снимка: smithsonianmag.com

Възможно е, казва 12-годишната Мадисън Чекетс, изобретателката на едливата опаковка.

„Много обичам плажа и като го видях целия затрупан с пластмасови бутилки, просто почувствах, че това трябва да се промени“, казва Мадисън. Започнала да чете за замърсяването с пластмаса и начините това да се намали и така създала Eco-Hero – бутилка за вода от едлив желатин. 

Ученичката от Юта е работила цяла година, за да представи проекта си на научното изложение първо в нейното училище, а в края на миналата година вече е сред 30-те финалисти в Broadcom Masters Competition 2022 - най-голямото американско състезание по наука, технологии, инженерство и математика (STEM) за ученици от прогимназията, разказва smithsonianmag.com.

Американците консумират над 30 милиарда малки пластмасови бутилки вода годишно. По-голямата част от тях често се озовават в океана, където отделят вредни химикали, застрашавайки морската среда, включително любимите на Мадисън морски костенурки. 

Проучвайки какво може да направи, малката изобретателка открива т. нар. „обратната сферификация” - метод за затваряне на течност в гел-мембрана. След това попада на изобретението на студенти от Imperial College London, създали от калциев хлорид едливата бутилка Ooho с вместимост едва 50 мл.

Мадисън избира други материали и след много опити и грешки, най-сетне забърква в кухненския блендер точната смес за своя прототип - калциев лактат и ксантанова гума (хранителни добавки), плюс лимонов сок и вода. След няколко замразявания във фризера, материалът става годен за оформяне и достатъчно здрав, за да задържи водата около три седмици, без да се спука. 

Така се появява Eco-Hero – бутилка с вместимост 200 мл, чиято изработка в домашни условия струва около $ 1.20. Текстурата на бутилката е подобна на желатиновите мечета, но няма определен вкус. За сметка на това, придава на водата лек аромат на лимон. Дори да не я изядете, можете да я изхвърлите без угризения, защото се разгражда за дни.

Мадисън Чекетс продължава работата си по Eco-Hero, за да я усъвършенства и заздрави и вече мисли за първото ѝ приложение - например за състезатели в спортни маратони. „Хората можем да променим света, дори да е само с малки стъпки - не е задължително да бъде нещо голямо”, вярва изобретателката и мечтае като порасне да стане инженер, дизайнер или... футболистка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: