ЕС обмисля санкции след критика към протестите в Беларус

ЕС обмисля санкции след критика към протестите в Беларус Снимка: Tomasz Jastrzębowski/Rex/Shutterstock

Спешна среща на 27-те министри за обсъждане на изборите и режима на Лукашенко.
Очаква се европейските министри на външните работи да преминат към санкции срещу режима на Александър Лукашенко след множество съобщения за системни злоупотреби и изтезания над гражданите на Беларус. 

27-те министри на ЕС ще проведат спешна видеосреща, за да обсъдят изборите в Беларус, след като Австрия стана последната страна, която призова за санкции срещу отговорните за насилието в страната и произволно задържане на протестиращите. 

Полша, Чехия, Естония, Латвия, Литва и Дания призовават за „ограничителни мерки срещу длъжностните лица“, отговорни за изборния резултат, които дадоха на Лукашенко 80% от гласовете след избори, за които ЕС заяви, че „нито са свободни, нито са честни“.


Нуждаем се от допълнителни санкции срещу тези, които са нарушили демократичните ценности или са злоупотребили с правата на човека в Беларус - пише в туитър в петък (14 август) председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. - Сигурна съм, че днешната дискусия на министрите на външните работи на ЕС ще демонстрира нашата силна подкрепа за гражданските права в Беларус относно основните права и демокрацията.“

Германското правителство заяви, че ЕС трябва да засили натиска върху Лукашенко, докато Швеция призова за целенасочени мерки.

Бруталността и задържането на мирни протестиращи и журналисти в Беларус не са приемливи в Европа през XXI век - казва германският външен министър Хайко Маас. - Ето защо трябва да засилим натиска върху властите там.“

Източници на ЕС предположиха, че срещата в петък може да доведе до политическо решение за налагане на санкции, като правните детайли ще бъдат уточнени на министерска среща лице в лице в Берлин на 27-28 август, когато промените могат да бъдат окончателно одобрени.











Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: