Протести и политически скандал в Индия заради тежка катастрофа в новогодишната нощ

Протести и политически скандал в Индия заради тежка катастрофа в новогодишната нощ Снимка: Yahoo News

Връщайки се от работа като мениджър на събитие, в ранните часове на 1 януари, 20-годишна жена е била блъсната фатално от кола с петима пътници.

Случаят предизвика политически скандал и масови демонстрации в индийската столица заради прикривания факт, че участник в престъплението е член на управляващата партия Bharatiya Janata Party (BJP) с добри връзки.

Позовавайки се на полицията на Делхи, ВВС съобщи, че шофьорът е влачил тялото на жертвата няколко километра, което показват и видеозаписи от камерите за наблюдение. Полицейската операция за издирване на превозното средство е започнала вчера сутринта след два сигнала – един за жена, влачена от Maruti Baleno, и втори за открито тяло на пътя в северен Делхи.

Заподозрените са задържани и обвинени в умишлено убийство и причиняване на смърт по небрежност. Според високопоставен полицейски служител, след като е блъснал младата жена, водачът е изоставил тялото ѝ на пътя и е избягал от местопроизшествието. „Оправданието” на обвинените е, че заради силната музика в колата не са чули виковете на жертвата.

Вестник Times of India обаче съобщава, че тялото ѝ е намерено голо, а според нейни роднини преди да бъде убита, тя е била сексуално насилвана. Вестникът подчертава, че младата жена е била единственият работещ член на семйството. Вчера огромна тълпа местни жители протестира пред районното полицейско управление, настоявайки за прозрачно разследване и справедливост.

Партията Aam Aadmi (AAP), която управлява Делхи, но не контролира полицията, също протестира срещу федералното правителство заради ниското ниво на сигурност в града, като  организира многолюден митинг пред офиса на лейтенант-губернатора, настоявайки за оставката му

Говорителят на AAP обяви пред медиите, че един от петимата обвиняеми е член на управляващата BJP и обвини губернатора и полицейските служители в „умишлено прикриване на тази информация“. Подозренията се потвърждават и от туит на министър, който пише, че към извършителите не бива да се проявява снизходителностдори ако имат „високи политически връзки“.

Трагичният случай е пореден повод за подозрения и остра реакция срещу корупцията в управляващата индийска партия, коментират местни медии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: