Белият дом "умерено подкрепи" идеята за модифициране на слънчевите лъчи

Белият дом "умерено подкрепи" идеята за модифициране на слънчевите лъчи Снимка: https://pixabay.com/

Белият дом отговори на идеята за модифициране на слънчевите лъчи, като борба със затоплянето

Белият дом  "умерено е подкрепил" проучването на възможностите на слънчевото геоинженерство в борбата с изменението на климата, но в момента не са планирани подобни програми в Съединените щати. Учените предупреждават за екологични последици.
 

Белият дом на САЩ изрази "умерена подкрепа" за идеята за така наречената модификация на слънчевата радиация (SRM), която включва способността да се блокират слънчевите лъчи, за да се ограничи въздействието им върху Земята и да се забави процесът на глобално затопляне, пише Politico.

SRM е противоречива концепция. Неговият принцип е изкуствено да възпроизвежда естествения процес, когато облаци или частици от вулканични изригвания отразяват слънчевата радиация и намаляват нейното разпространение на Земята.

Както посочва Politico, SRM има потенциала да помогне в борбата с изменението на климата, но някои учени предупреждават за последствията от променящата се атмосферна химия.

Може ли слънчевото геоинженерство да спаси планетата от прегряване?


В доклад от 44 страници на Белия дом, публикуван на 30 юни, се казва, че администрацията на Джо Байдън е отворена за възможността да изучава SRM. Това обаче, подчертава Politico, не означава, че властите са готови за някакви нови решения, свързани със стартирането на този процес, който понякога се нарича геоинженерство (насочено изменение на климата за борба със затоплянето).

В документа се посочва, че в момента "няма планове за създаване на цялостна изследователска програма, посветена на модификацията на слънчевата радиация". Въпреки това, дори Белият дом да е скептичен към идеята за ​SRM, самата реакция на американските власти има значение, отбелязва Politico.

В документа на Белия дом властите разглеждат няколко възможни начина за ограничаване на въздействието на слънчевата светлина върху повърхността на Земята. 


Единият включва пръскане на атмосферен аерозол, малки твърди частици, в стратосферата, които ще отразяват слънчевата светлина, причинявайки спад на температурата на Земята.

Подобен процес се случва по време на вулканични изригвания. Учените Гернот Вагнер от Харвардския университет и Уейк Смит от Йейл по-рано отбелязаха, че изпълнението на плана ще струва 2-2,5 милиарда долара годишно. Сред възможните последствия експертите нарекоха изтъняването на озоновия слой в атмосферата и сушата в Африка и Азия.

През януари 2022 г. повече от 60 учени от цял ​​свят предупредиха, че плановете за намаляване на ефектите от глобалното затопляне, включително чрез SRM, могат да бъдат опасни, и призоваха правителствата да забранят проекти в тази област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: