Bloomberg: Европа може да избегне газовата криза тази и следващата зима

Bloomberg: Европа може да избегне газовата криза тази и следващата зима

Благодарение на топлото време, което се задържа в Европа през последните седмици, регионът ще може да избегне дефицита на природен газ през зимата тази и следващата година

Това съобщава Bloomberg, като се позовава на един от най-големите доставчици на петрол, сингапурската компания Trafigura.

Доставките на газ в Европа вероятно ще намалеят с около две трети тази зима, ако се приеме, че времето е стабилно и доставките на руското гориво през Украйна продължат, каза изпълнителният директор на Trafigura Джереми Уиър.

Това означава, че регионът ще може да преживее предстоящия отоплителен сезон и да получи достатъчно гориво, за да избегне криза и през следващата година, добави той.

Изключително мекото време в Северозападна Европа от октомври насам доведе до рязък спад на цените на газа от летните пикове. Регионът също така се стреми да попълни запасите си чрез внос на втечнен природен газ, който се транспортира по море, а не по тръбопровод.

Според  Уиър европейските газови хранилища са надеждни. „Бяхме много притеснени за цените на енергията и тази загриженост намаля“, каза той.

На 22 ноември Газпром заплаши да намали допълнително доставките на газ за Европа, което повиши възможността за ново покачване на цената.

Руската компания смята, че в Украйна се отклонява газ, който се транзитира към Молдова. След новината за това цената на декемврийските газови фючърси в хъба TTF в Нидерландия се повиши с 2,2% до 1282 долара за 1000 куб. м.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: