Ако пийнете по празниците, а сте с кола – потърсете „Червен нос”!

Ако пийнете по празниците, а сте с кола – потърсете „Червен нос”! Снимка: swissinfo.ch

„Операция Червен нос” (Red Nose Operation) е световна инициатива, която стартира в Квебек, Канада, през 1984 г. и бързо създава над 100 поделения в страната.

Услугата се предлага през месец декември. Едно просто телефонно обаждане ще ви осигури екип от доброволци, които ще ви закарат до дома безопасно и безплатно. Но ако искате да благодарите и да подпомогнете инициативата на организацията с нестопанска цел, можете да направите дарение. 

Днес „Операция Червен нос” е популярна  в много страни по света и предлага две ексклузивни програми – едната е информационна, насочена към бизнеса и образователните институции и насърчава отговорната консумация на алкохол. Втората цели да предотврати шофиране в нетрезво състояние, включително чрез помощта на шофьори-доброволци, които поемат возилата на нетрезви водачи, за да ги придвижат до целта им безопасно – и за тях самите, и за колегите им на пътя, и за пешеходците. 

Швейцарският френскоезичен кантон Юра приема услугата първи в страната, още през 1990 г. Пандемията две години ограничи добловолческите акции, но тази година благотворителната организация поднови дейностите си напълно. Така на Бъдни вечер за „Операция Червен нос” са работили 800 доброволци, които ще продължат „вахтата” си до Нова година.

Във вчерашното си изявление благотворителната служба съобщи, че досега е записала 3 900 доброволчески ангажимента и 4 500 пътувания и е осигурила безопасно завръщане у дома на 8 500 души в цяла Швейцария. Търсенето е по-ниско в сравнение с 2019 г. - годината преди пандемията, заради по-малкото фирмени партита в края на годината.

Същевременно, организацията потвърди, че катастрофите при шофиране в нетрезво състояние в Швейцария са се увеличили и напомни, че с наближаването на празненствата в края на годината шофьорите трябва да избират между пиене и шофиране – или да поискат своевременно услугата „Червен нос”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: