Китайски учени шпионират швейцарските университети?

Китайски учени шпионират швейцарските университети? Снимка: fpri.org

Висшите учебни заведения в алпийската държава са потърсили съдействие от разузнавателните служби и вече много предпазливо приемат китайски учени и докторанти.

Според вестник NZZ am Sonntag, откривайки, че първа задача на китайските учени е да предават на Пекин информация от западния научен свят, някои университети в Швейцария са засилили сътрудничеството си с Федералната разузнавателна служба, а други са се отказали от научно-изследователско сътруничество с Китай. 

В китайският закон за разузнаването ясно се казва, че всички граждани трябва да сътрудничат на националната разузнавателна служба, отбелязва вестникът. А най-лоялните към Пекин учени обикновено ползват държавни субсидии за престоя си в чужбина.

В скорошно интервю пред швейцарската обществена телевизия RTS, Жан-Марк Рикли, директор на отдела за глобални възникващи рискове към Женевския център за политика на сигурност, обясни: „Китай има две стратегии. В областта на хуманитарните и социалните науки, целта е насърчаването на прокитайски изследвания, докато в областта на инженерните науки акцентът е върху снабдяването на Пекин с научните резултати на чуждестранни учени и научни структури”.

Оценката на Рикли за интересите на Пекин към швейцарските университети се обосновава на два доклада, публикувани през 2021 г. В тях се подчертава, че технологичното съперничество между САЩ и Китай поставя швейцарските институции в неудобно положение – те трябва да действат много внимателно, за да не изпаднат в противоречия нито с Вашингтон, нито с Пекин. 

„Предложенията от Китай сега се разглеждат много по-различно, отколкото преди пет години“, казва пред NZZ am Sonntag Андерс Хагстрьом, ръководител на международната дейност във Федералният технологичен институт на Швейцария (ETH Zurich). 

Известен като най-добрият университет в континентална Европа, ETH Zurich редовно обменя информация с Швейцарската федерална разузнавателна служба и дори създаде отдел, който разглежда научни проекти с чуждестранни партньори, отстранявайки тези, които са в конфликт със законите на САЩ или с американските санкции срещу Китай.

В Швейцария се обучават много китайски студенти и докторанти, които създават свои организации – например Асоциацията на китайските студенти и учени в Цюрих (ACSSZ). Но няколко швейцарски университета споделят пред NZZ am Sonntag, че все по-често отхвърлят кандидатури на китайски учени и докторанти. 

В началото на декември Швейцарската национална научна фондация обсъди въпроса за китайския научен шпионаж и реши да спре финансирането на програми, насърчаващи съвместни научни разработки с Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: