Стотици руски шпионски мрежи са ликвидирани през последните месеци в Европа

Стотици руски шпионски мрежи са ликвидирани през последните месеци в Европа Снимка: macleans.ca

Според шефа на MI5 Кен Маккалъм, цитиран от CNN, от началото на войната срещу Украйна Европа е изгонила 600 руски дипломати, 400 от които – доказано замесени в шпионаж.

В традиционната си ежегодна реч той нарече това „най-големият удар по руската шпионска мрежа в новата история” и подчерта, че за Великобритания е важно „много години напред да бъде подготвена за руска агресия“.

„Продължаваме да работим интензивно, обменяйки информация с европейското разузнаване, за да предотвратим ново внедряване на руски шпиони и да затрудним възможно най-много руските тайни оперативни дейности“, каза Маккалъм. Високопоставеният британски разузнавач смята, че руската шпионска мрежа в Европа е намалена почти наполовина, след като през последните месеци са били разкрити и арестувани дори няколко дълбоко прикрити руски шпиони, водили живот на обикновени граждани.

„Това, на което се надявам, е че дълги години все по-малко обучени руски „таланти” в шпионажа ще действат в различните страни и региони от света”, подчерта Маккалъм.

След като през пролетта експулсира 23 руски дипломатически служители, Обединеното кралство е отказало над 100 дипломатически визи на техни „колеги”. През юни нидерландското разузнаване съобщи, че е предотвратило опит на агент на руското военно разузнаване (ГРУ) да премине стаж в Международния наказателен съд в Хага. 

През август незивисими руски медии съобщиха за разкриването на служителка на ГРУ, спечелила доверието на офицери от НАТО под прикритието на светска дама. Руски разузнавач се оказа и арестуваният миналия месец в Норвегия „бразилски професор”, който вече беше изправен пред норвежкия съд. 

В последните месеци подобни операции се осъществиха и в Италия, Франция и Германия. По-рано през лятото в Хавай идентифицираха семейство руски шпиони, като съпругът се оказа успешно "натурализирал се" служител в американската брегова охрана. "Руска връзка" често се открива и зад множеството кибер-атаки на официални европейски правителствени сайтове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: