Световната икономика ще навлезе в рецесия през 2023 г.

Световната икономика ще навлезе в рецесия през 2023 г. Снимка: https://pixabay.com/

Анализаторите от Центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR) смятат, че следващата година световната икономика вероятно ще бъде в рецесия поради методите на борба на централните банки на страните с нарастваща инфлация

„Вероятно глобалната икономика ще бъде изправена пред рецесия през следващата година в резултат на по-високите лихвени проценти в отговор на по-високата инфлация“, се казва в доклад на британския мозъчен тръст.

„Битката срещу инфлацията все още не е спечелена.

Очакваме централните банки да се придържат към същите практики през 2023 г., въпреки икономическите разходи. Цената на понижаването на инфлацията до по-удобни нива е влошаване на перспективите за икономически растеж през следващите няколко години."

По-рано Международният валутен фонд прогнозира, че шансовете световната икономика да навлезе в рецесия през 2023 г. са приблизително 25% и че рецесия ще се наблюдава в около една трета от световната икономика.

Освен това, според прогнозите на CEBR, глобалният БВП до 2037 г. (анализаторите на компанията традиционно правят прогнози за следващите 15 години) ще се удвои в сравнение с тази година поради скок в развиващите се икономики.

В същото време Китай, според новата прогноза, ще изпревари САЩ по БВП в долари в най-добрия случай през 2036 г. Преди това анализаторите на CEBR прогнозираха, че това ще се случи още през 2030 г.

В същото време някои анализатори, както се отбелязва в доклада, са напълно убедени, че въпреки четирикратното превъзходство в населението, Китай никога няма да може да изпревари САЩ по този показател.

Трета по големина икономика в света към края на разглеждания период ще бъде Индия, чийто БВП през 2035 г. трябва да достигне 10 трилиона долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: