Кои страни планират полети до Луната през новата година

Кои страни планират полети до Луната през новата година Снимка: scientificamerican.com

След мисията на NASA „Артемида-1”, която проправи пътя за завръщане на хората на земния спътник, през 2023 г., Русия, Индия и Европейската космическа агенция (ЕСА) ще летят до Луната и по-далеч в Космоса.

През юни 2023 г. Индия планира мисията си „Чандраян 3”, оборудвана с модул за кацане и роботизиран роувър за събиране на образци. Първата индийска мисия „Чандраян 1”, стигна до Луната през 2008 г., припомня ВВС.

Русия планира мисията си „Луна 25” за юли 2023 г., за да постави сонда за събиране на проби в южния полярен регион, където беше установно наличието на вода.

В края на 2023 г. до Луната ще лети и кораб на SpaceX с космически туристи, в т.ч. японският милиардер Юсаку Маезава и още осем спонсорирани от него пътници. Това ще бъде първата мисия на кораба Starship, с капацитет да превозва 100 души.

През лятото на 2023 г., NASA ще изстреля своя космически кораб Psyche, за да изследва едноименен астероид, за който се смята, че е остатък от планета, възникнала в най-ранните дни на Слънчевата система.

В съвместен проект на 22 европейски държави, ESA планира през април изстрелването на своя Jupiter Icy Moon Explorer. Сондата ще търси признаци на живот в ледените пластове вода, за които се смята, че се намират под повърхността на три от луните на Юпитер - Ганимед, Калисто и Европа. 

През 2023 г. ESA ще изведе в орбита и своя космическия телескоп Euclid, но в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна, европейската агенция няма да използва руска ракета, както се планираше първоначално, а ще прибегне до Falcon 9 на SpaceX. По същата причина и мисията ExoMars, замислена като съвместен проект с Русия, се отложи за 2028 г.

Американската космическа агенция NASA е планирала за 2024 г. своята мисия Artemis II, която ще изведе астронавти в орбита около Луната и след това през 2025/2026 г. - Artemis III, с която на Луната за първи път ще стъпят жена и цветнокож астронавт. След мисиите „Аполо” през 1972 г., този път NASA ще използва Space X Starship. 

Китай също обяви планове за изграждане на лунна база съвместно с Русия до 2035 г., но за изпълнението на проекта засега не е изготвен график. След като достави цялото оборудване за космическата си станция Tiangong, а китайските роувъри и сонди кацнаха на Луната и Марс, през декември 2024 г. Китай планира да изведе в ниска околоземна орбита своя телескоп  Xuntian, за да картографира далечни звезди и черни дупки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: