Зимната буря в САЩ засегна над 200 милиона души

Зимната буря в САЩ засегна над 200 милиона души Снимка: goodwordnews.com

Виелицата се пренесе от Канада, като засегна най-силно щатите Онтарио и Квебек и вече обхваща над 3200 км.

От средата на седмицата почти целите Съединени щати, от Канада до Тексас и мексиканската границ са под ударите на силни ветрове, ледени дъждове, обилен снеговалеж и ниски температури, съобщават местните и световните медии. 

Националната метеорологична служба (NWS) отчете драстичен спад на атмосферното налягане и температурите практически в цялата страна. Леден дъжд покри голяма част от северозападната част на Тихия океан, североизточните щати са изправени пред заплахата от крайбрежни и вътрешни наводнения.

Метеоролозите предупреждават за „опасно студени ветрове” и потенциално „животозастрашаваща опасност” от измръзване, дори при няколко минути престой на открито. 

В петък вечер над един милион жилища и компании останаха без електричество. Отменени са повече от 5700 редовни самолетни полета. Затворени са множество магистрали, а катастрофите и други инциденти взеха 12 жертви.

За необичайно студено време и замръзвания през уикенда са предупредени дори жителите на южните щати Луизиана, Алабама, Флорида. Бедствено е положението и в мигрантските лагери по мексиканската граница.

Активисти спасяват бездомници, а т.нар. центрове за затопляне са препълнени далеч над капацитета си. Социалните служби набират доброволци. Организирано е снабдяване с дърва и снегопочистване към районите с индианско население. От местните общности съобщиха, че на много места се отопляват, горейки дрехи и други подръчни вещи.

NWS отбеляза повече от 100 температурни рекорда, включително -45°С в Монтана и -17°С в Мичиган. Двата щата са обхванати от обилни снетовалежи, а прогнозата е в щата Ню Йорк снежната покривка да достигнат близо 90 см. За първи път от 26 години температурите в Нашвил, Тенеси, паднаха под нулата.  NWS предупреди за опасност от виелици в райони с над 8 милиона души население. 

Крайбрежни наводнения се наблюдават в Нова Англия, Ню Йорк и Ню Джърси, а по заледените улици на Сиатъл и Портланд по-ентусиазираните жители карат кънки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: