Потъва ли Великобритания?

Потъва ли Великобритания?

Кои британски градове може да бъдат погълнати от морето този век

Десетки малки и големи градове във Великобритания са изложени на риск да изчезнат в морето в рамките на 80 години, прогнозират учени.

Картите, публикувани от новинарската организация Climate Central, представят отрезвяващ образ на катастрофалните последици от изменението на климата върху Обединеното кралство.

Climate Central прогнозира, че голяма част от Лондон може да се окаже под вода до 2100 г.

Глобалното покачване на температурата с 3 градуса по Целзий би имало „катастрофално въздействие“ за Великобритания, казват от нестопанската оргонизация.

И не само Великобритания е изложена на риск. Climate Central изчислява, че 275 милиона души живеят в райони, които ще потънат под водата до 2100 г.

 

Как повишаването на морското равнище ще се отрази на Обединеното кралство

Интерактивните карти на Climate Central предвиждат кои части на света ще бъдат засегнати от покачването на морското равнище.

Според тях, повишаване на температурата дори с 1,5°С би потопило централните части на британската столица.

Източното крайбрежие на Англия също е особено уязвимо. Картите предвиждат, че големи райони на север от Питърбъроу и Кеймбридж ще станат необитаеми.

Ситуацията е критична и покрай Хъмбър, като градове като Хъл вероятно ще бъдат потопени до 2100 г. Голяма площ от Мидландс също ще попадне под вода.

Картите имат настройки, за да покажат ефектите от покачването на морското равнище с различни нива на глобално затопляне.

С увеличаване на повишаването на температурата от глобалното затопляне до 3°С, други части на Обединеното кралство изглеждат изложени на риск.

Крайбрежните градове в графствата Хемпшир, Съсекс, Есекс и Кент в югоизточна Англия са застрашени да изчезнат в морето.

Дънди, Пърт и Сейнт Андрюс в Шотландия също са изложени на риск от крайбрежни наводнения.

 

Кои райони на Европа ще бъдат засегнати от покачването на морското равнище?

Други страни в Европа също ще претърпят опустошителни наводнения, прогнозира Climate Central.Белгия, Германия, Северна Франция и половината Нидерландия ще изчезнат под водата до 2100 г., установява организацията.

 

Колко бързо се покачва морското равнище?

Изследователите от Climate Central предупреждават, че прогнозираното повишаване на глобалната температура с 3°С до началото на следващия век ще има „катастрофално въздействие“.

От 1993 г. насам покачването на морското равнище се ускорява. Според британското Кралско общество, средният глобален ръст през последното десетилетие е 3,6 мм на година.

„Ако CO2 и други парникови газове продължат да се увеличават по сегашните си траектории, прогнозира се, че морското ниво може да се повиши най-малко с още 0,4 до 0,8 m до 2100 г.“, пише независимата научна академия на своя уебсайт.„Бъдещото топене на ледената покривка може да направи тези стойности значително по-високи.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: