Медицинска сестра измина с велосипед 5150 км за 70 дни в благотворителна акция

Медицинска сестра измина с велосипед 5150 км за 70 дни в благотворителна акция Снимка: barryanddistrictnews.co.uk

Ако в България събираме капачки от пластмасови бутилки, за да подкрепим детското здравеопазване, 35-годишната Франческа Ленън от Великобритания е избрала да направи благотворителен велопоход и да се срещне с малките пациенти и персонала на 54 детски клиники за нелечимо болни деца.

Изминавайки средно по 75 км на ден, г-жа Ленън е събрала над £ 87 000 за благотворителната организация Together for Short Lives, която разпределя финансирането между хосписите в Обединеното кралство. Инициативата донесе на посветената медицинска специалистка правителствената награда Points of Light, с която Великобритания отличава „изключителните доброволци”

След пътуването си г-жа Ленън заяви пред ВВС: „Времената са трудни, особено с кризата с разходите за живот и да видиш доброто, което всеки ден правят хората, за да помогнат на тези деца и семейства им е изключително вдъхновяващо“.

Педиатричната медицинската сестра от Оксфорд е започнала да тренира колоездене през 2020 г., преди да потегли на мисията си на 20 юни. „Не съм опитен колоездач и понякога се чувствах изтощена, но краката ми сякаш сами въртяха педалите”, каза г-жа Ленън при завръщането си в неделя. Освен средствата, тя е събрала и достатъчно материал за проблемите, за да реши да бъде „гласът на тежко болните деца и техните семейства”, които се сблъскват с още по-големи трудности заради поскъпването на живота.

Според г-жа Ленън, най-голямото предизвикателство пред повечето специализирани детски болници е липсата на персонал. „Надявам се, че правителството ще разбере проблема и ще окаже известна подкрепа. Без достатъчно медицински сестри болниците не могат да предложат услугите си по начина, по който искат, а децата и семействата им не получават тази така необходима подкрепа“. 

Очевидно медицински специалисти липсват на много места по света и със своята благотворителна инициатива г-жа Ленън посочва пътя за решаването на този тежък проблем, като директно хвърля ръкавицата към институциите, които финансират здравеопазването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: