Стачки блокират Лондон, защото инфлацията изяжда заплатите

Стачки блокират Лондон, защото инфлацията изяжда заплатите Снимка: https://pixabay.com/

Транспортната мрежа на Лондон спря работа в петък, тъй като служителите на влаковете и автобусите организираха стачка срещу заплащането и условията на работа, тъй като двуцифрената инфлация изяжда заплатите

Всички лондонски подземни и надземни железопътни линии са напълно или частично спрени, а десетки автобусни маршрути в западната част на града не се изпълняват, съобщи Transport for London (TfL).

Десетки хиляди работници в по-широката национална железопътна мрежа спряха работа в четвъртък и ще го направят отново в събота.

Пътниците в цялата страна вече претърпяха смущения поради железопътни стачки тази година. Те бяха организирани от профсъюзи, изискващи за своите членове заплати и условия, които са в крак с рязко нарастващите разходи за живот, причинени от инфлацията, подхранвана от цените на енергията.

Данните показват инфлация от 10,1% през юли, най-високата от февруари 1982 г., тъй като нарастващите цени на енергията в резултат на руската инвазия в Украйна удрят потребителите директно чрез битовите им сметки и косвено чрез нарастващите цени на храните.

Това предизвика сблъсък между компаниите, които твърдят, че нарастващите разходи и спадащото търсене ограничават възможностите им в преговорите, синдикатите, които твърдят, че техните работници не се справят с разходите за живот, и правителството, притеснено, че големите увеличения на заплатите могат да подхранят инфлацията.

Не искаме да се окажем в порочния кръг от 70-те години на миналия век, в който в крайна сметка се увеличават заплатите, увеличава се инфлацията и така нататък. Никога не се излиза от това положение“, каза министърът на транспорта Грант Шапс пред BBC.

Бъдещи стачки и синдикални действия се планират и от работници в други сектори на британската промишленост - докерски работници, адвокати, учители, медицински сестри, пожарникари, събирачи на отпадъци, персонал на летището и пощите.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: