FT: Нуриел Рубини прогнозира дълбока и продължителна рецесия за глобалната икономика

FT: Нуриел Рубини прогнозира дълбока и продължителна рецесия за глобалната икономика Снимка: https://pixabay.com/

Известният американски икономист Нуриел Рубини, който предсказа финансовата криза от 2008 г., в интервю за Financial Times заяви, че светът е „влак, който бавно се движи към катастрофа“ поради множество „нови и стари“ предизвикателства, а световната икономика я очаква дълбока и продължителна рецесия

Рубини смята, че общоприетата мъдрост "от политиците и Уолстрийт", че икономическата криза ще бъде кратка и плитка, е погрешна.

„Федералният резерв, Европейската централна банка, Уолстрийт казват, че ще имаме меко кацане. Но например през последните 60 години в САЩ никога не сме имали ситуация, в която инфлацията е била над 5 процента, а днес е 7,1, или когато безработицата е била под 5 процента, а в момента е 3,7. В такива условия, когато повишите основния процент, ще получите не меко, а твърдо кацане “, обещава икономистът.

Кризата ще се влоши и от високия световен дълг, който се е повишил от 220 процента от световния БВП от 1999 г. до 350 процента през 2019 г., каза той. Поради това централните банки няма да могат да повишат основните лихви до нивото, необходимо за борба с икономическия спад.
 

В Европа ситуацията е още по-опасна [отколкото в САЩ]. Например в Обединеното кралство инфлацията е над 10 процента и страната преживява стагфлация [комбинация от висока инфлация и липса на икономически растеж], а Централната банка на Англия прогнозира икономически спад за поне пет следващи тримесечия. В същото време британците се простреляха в крака, като взеха решение за Брекзит , казва Рубини.

Поредното потвърждение на тезата за предстояща криза той вижда в това, че в света вече е "отприщена трета световна война". Започна с въвеждането на американски ограничения върху доставките на много видове чипове за Китай, този „агресивен акт на търговска политика“ от правителството на САЩ „ще има дългосрочни последици“ за световната икономика, твърди Рубини.

Икономистът е убеден, че последните 75 години са били време на относителен просперитет в сравнение с останалата част от човешката история, когато светът е бил съпътстван от глад, големи войни, болести и геноциди. Но според него „последните 75 години са изключение, а не правило“ и това време е към своя край.

В същото време Financial Times припомня, че Рубини е известен с песимизма си в оценката на икономическата ситуация и прогнозите му не винаги са точни. Например, той прогнозира война между САЩ и Иран през 2020 г., но това така и не се случи. На това икономистът отговори, че „никой, дори и той, не може да прогнозира правилно бъдещето през цялото време“.

На 21 октомври Рубини каза, че световната икономика ще бъде в стагфлация през следващите години, тъй като централните банки се стремят да овладеят инфлационните очаквания. Той също така прогнозира финансов шок и "период, който съчетава най-лошото от 70-те години на миналия век и световната финансова криза" с колапса на основните играчи на инвестиционния пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: