Facebook с глоби за 500 млрд. долара заради биометрични данни?

Facebook с глоби за 500 млрд. долара заради биометрични данни? Снимка: thewarp.com

С нов съдебен процес Instagram беше обвинен, че нелегално събира данните за лицево разпознаване на потребителите си, без да ги информира.

Instagram, който е собственост на Facebook, бе съден в понеделник за незаконно събиране, съхраняване и разпространение на данни за лицево разпознаване на потребителите си и може да се изправи срещу $500 милиарда в глоби.

 

Сумите

 

Колективен иск е подаден във Върховния съд в Сан Матео, САЩ, на 10 август 2020 г. В него се казва, че Facebook и Instagram рутинно събират и споделят биометричните данни на потребителите си, без да ги информират и без да поискат съгласието им за това.

 

Делото изисква Facebook да плати на всеки член на колективния иск $5000 за всяко умишлено нарушение на Закона за поверителност на биометрични данни на Илиноис, който забранява злоупотребата с такива данни. Друг предложен вариант е плащането на законни щети в размер на $1000 за всяко неумишлено нарушение на закона. Експерти изчисляват, че е възможно цялата сума да достигне до $500 милиарда в глоби. Опасността е реална, като се има предвид, че поне 100 милиона потребители на Instagram могат да бъдат включени в иска.

 

През юли Facebook се споразумя да плати $650 милиона при подобно дело, свързано със злоупотреба на данни за лицево разпознаване.

 

Страните
 

„Искът е неоснователен. Instagram не използва технология за лицево разпознаване“ заяви пред медии Стефани Отуей, говорител на Facebook.
 

Искът на Уейлън включва всеки жител на Илиноис, чиито биометрични идентификатори или сканиране на лицева геометрия са станали достояние на Facebook чрез снимки, качени в приложението Instagram. Ищецът бива представен от чикагската адвокатска кантора Карълсън Линч.
 

В съдебното дело е докладвано, че Facebook е започнал да използва технология за лицево разпознаване през 2010 г., а по-късно през 2012-а и в Instagram, след като купи мрежата за споделяне на снимки, базирана в Сан Франциско. В основата си Facebook използва технология, за да сканира снимки с лица, качени в Instagram, за да прави специфичен профил с уникални биологични данни на всеки потребител.

 

Мащабът

 

„Facebook активно събира, съхранява, разкрива, облагодетелства се и като цяло използва биометричната информация от около 100 милиона потребители в Instagram, без никакво писмено предупреждение или писмено информирано съгласие, включително и от милиони жители на Илиноис“, пише в съдебното дело.
 

Тази практика е отчасти проблематична, защото не позволява на потребителите да се откажат от това да бъдат събирани данните им. 

„Наистина потребителите на Instagram дори не получават възможността да предоставят писмено съгласие, защото Facebook автоматично обработва съдържанието и го споделя в платформите си”, се казва в делото.

 

Без изход

 

„Дори потребител да не е активирал лицевото разпознаване в акаунта си, неговата снимка все пак може да бъде сканирана, съхранена и да влезе в базата данни на Facebook, ако съвпада с данните на потребител, който не е активирал въпросната настройка - отбелязва се в делото. - Това означава, че човек никога не може наистина да „се откаже“, защото Facebook трябва да улови и сравни биометричните данни на някое лице, преди да научи, че това лице всъщност съвпада с лицата на потребители, които са изключили или включили настройката за лицево разпознаване.“
 

В делото пише, че миналата година Instagram е съобщил, че има 118 милиона потребители в САЩ. За повечето потребители на Instagram е невъзможно да знаят на кои трети лица е позволено да виждат техните данни и с каква цел.
 

„Instagram, чиито потребителски данни се събират от Facebook„ не обръщат внимание на факта, че тяхната биологично уникална информация е била компрометирана“, твърди обвинението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: