Минен гигант ще плати $ 180 милиона по обвинения в корупция в Конго

Минен гигант ще плати $ 180 милиона по обвинения в корупция в Конго Снимка: energynews.pro

Glencore заяви вчера, че ще плати сумата като часто от споразумение, покриващо всички настоящи и бъдещи искове за предполагаема корупция в приода между 2007 и 2018 г., съобщи swissinfo.ch.

Glencore, които добиват и търгуват със суровини, заявиха, че споразумението обхваща обвинения в корупция, включително дейности в „определени групови бизнеси, които са били обект на различни разследвания от Министерството на правосъдието на САЩ, Националното звено за финансово разузнаване на Демократична република Конго и Министерството на правосъдието“.

Президентът на Glencore Калидас Мадхавпедди, каза, че е доволен от постигнатото споразумение, „което решава последиците от минали действия на компанията, със седалище в Цуг, Швейцария

Glencore притежава медни, никелови и въглищни мини по целия свят и има голямо подразделение за търговия със стоки, но в последните години е обект на различни разследвания. 

През 2018 г. Министерството на правосъдието на САЩ започна широкомащабно разследване и поиска от компанията да предаде документи, свързани със спазването на законите за пране на пари в Съединените щати и Закона за чуждестранните корупционни практики в Демократична република Конго, Нигерия и Венецуела.

През май 2022 г. Службата за сериозни измами на Обединеното кралство (SFO) обвини дъщерното дружество на Glencore - Energy UK - в седем случая на подкупи, както и в корупция при петролни операции в Камерун, Екваториална Гвинея, Кот д'Ивоар, Нигерия и Южен Судан.

Glencore впоследствие призна вината си по множество от обвиненията за подкупи и манипулиране на пазара и се съгласи да плати санкции до $ 1,5 милиарда, след разследванията в САЩ, Обединеното кралство и Бразилия, които разкриха корупция в един от най-големите търговци на суровини в света.

Запознати коментират, че Glencore няма как да не са доволни от настоящото споразумение и само язвително „недоумяват” защо след като е пристъпила към него и се е съгласила с условията му, компанията продължава да нарича закононарушенията си „предполагаеми”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: