Индия навлиза с бързи крачки в африканското здравеопазване

Индия навлиза с бързи крачки в африканското здравеопазване Снимка: laingbuissonnews.com

Докато Китай се настанява в инфраструктурата, промишлеността и селското стопанство на Африка, Индия се е насочила към здравния сектор, предлагайки две важни предимства – образование за местни лекари и медикаменти.

През 2016 г. Индия предостави кредит от $ 10 милиарда за здравеопазването и други сектори в Африка. Тласък на медицинските контакти даде и съвместната научна конференция, организираната в края на 2020 г. от Africa Healthcare Federation и Nat Health Indiа, която се фокусира върху сходните здравни проблеми - недостиг на здравни работници, оборудване, лекарства и консумативи, плюс слаби системи за мониторинг и ограничено финансиране. 

Индия е най-големият производител на генерични лекарства в света и за индийските фармацевтични компании Африка е особено подходящ пазар, обяснява пред ВВС млад лекар от Кения, учил в Индия. Генеричните лекарства са аналози на оригиналните и Индия ги продава средно на една четвърт от цената на марковите им еквиваленти. Това им осигурява добър прием в по-бедните страни.

Един от индийските вносители е Goodstrain Pharma с централа в Найроби, Кения. Компанията е създадена през 2020 г., но веднага се е сблъскала с местните особености в бизнеса. „Има голяма разлика между търсенето и предлагането на лекарства в Африка, при съществуващата тук огромна пропаст между бедни и богати“, казва собственикът на Goodstrain Pharma. 

Освен това, в Кения действа сложна регулация върху вноса и още първата пратка лекарства на компанията е задържана на митницата в продължение на седмици – голямо изпитание и за младата фирма, и за годността на внесените продукти. Проблемът се решава с наемане на местна фирма за митническа обработка на доставките.

Друга индийска компания - Africure Pharmaceuticals произвежда на място фармацевтични продукти. Основана е през 2017 г. но вече има 9 производствени бази в Африка, които дават работа на 300 души в Камерун, Намибия, Ботсвана и Кот д'Ивоар, а изграждането на заводи в Етиопия и Зимбабве предстои. 

Africure произвежда обезболяващи, противовъзпалителни, широка гама антибиотици и лекарства, които се прилагат при треска, малария, диабет и хипертония. Но и произодството на лекарства в Африка е труден бизнес, който непрекъснато се нуждае от местни административни разрешения - тежка задача  при политическата нестабилност, престъпността и проблемите с личната безопасност.

Като цяло индийските здравни фирми се ползват с добра репутация в Африка, но този трудно извоюван имидж наскоро претърпя тежък удар в Гамбия, където полицията разследва смъртта на 66 деца, с предполагаем причинител четири марки индийски сироп за кашлица. През октомври Световната здравна организация (СЗО) издаде глобално предупреждение, че употребата на сиропите може да се свърже с остри бъбречни увреждания и дори смърт.

„Най-големият проблем е, че не сме силни финансово и не разполагаме със съоръжения, където да се проверяват стандартите на доставените лекарства“, казва индийският възпитаник, и посочва решението: „Това, от което се нуждаем, е обучение и създаване на производствени единици в Африка”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: