Нелегалният хазарт в Италия е процъфтявал по време на карантината

Нелегалният хазарт в Италия е процъфтявал по време на карантината Снимка: Unsplash.com

За изминалата година данъците, дошли в държавната хазна от хазартния сектор в Италия, са били близо 10 млрд. евро. Според компанията за анализи YouTrend през 2019 г. се е падала по една ротативка на всеки 151 италианци.
Въпреки че много бизнеси и сектори отварят поетапно, в Италия все още остават затворени бинго залите, казината и слот машините. В средата на май правителството въведе ново увеличение на данъците върху приходите от спортните залози в размер на 0,5%, което ще трае до края на 2021 г., като целта е да бъде субсидиран спортът в страната, който беше ударен тежко от пандемията. 

Прогнозата е с това увеличение да се съберат над 40 млн. евро в държавната хазна до края на годината. Очакванията са през следващата година приходите от новия данък да достигнат 50 млн. евро.

Хазартната индустрия в Италия се обяви против решението на правителството, тъй като според Италианската асоциация по хазарт секторът страда достатъчно от извънредните мерки в страната през последните месеци. За март статистиките показват спад в прихода от залагания с 60%, а за април - 72,7%, с печалба от едва 20,6 млн. евро.

Морено Мараско, президент на Асоциацията на хазартните оператори в Италия (LOGIGO), коментира решението на правителството, като го нарича недалновидно от правна и икономическа гледна точка, съобщават от Gambling News. Според него този закон само ще доведе до по-голямо разпространение на нерегламентирани хазартни оператори, а с това като цяло ще се утежни и без това лошото състояние на хазартния сектор в страната. 

На 8 юни 10 души от Сицилианската мафия са били арестувани с обвинения в организиране на престъпна хазартна мрежа в няколко района в Италия, подпомагани от хазартни оператори с цел пране на пари. Това е обявил пред Financial Times Джузепе Говернале, шефът на националната антикорупционна разследваща агенция. „Временното затваряне на хазартните зали би насърчило, и то по-специално хората, зависими от хазарт, търсенето на незаконни онлайн канали за залагания", добавя той.

Годишният размер на нерегламентирания хазарт в Италия е изчислен на близо 23 млрд. евро, твърдят от European Casino Assosiation.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: